Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100023 Library:100124 in /storage/nfs01/bonzaii/fravuggetilgull.no/wp-includes/wp-db.php on line 1544 fravuggetilgull
Snu skjermen for å navigere på siden
X
TOM HILDE
Skihopper

Idrett, kultur og organisasjoner er blant formålene som hvert år får store bidrag fra Norsk Tipping gjennom spillemidlene. Her blir du bedre kjent med noen av Norges beste utøvere og mest populære organisasjoner, hva de har oppnådd og hvordan overskuddet fra spillene har bidratt på veien fra vugge til gull.

Instagram

Facebook

Fakta

Fun facts


 

Fødested:
Asker
Bor:
Lillehammer
Født:
1987
Ekstrajobb:
Skuespiller
OL-medaljer:
1
Instagram-følgere:
8 500
Har Tom Hilde hoppet 45 hopp i fallskjerm? Har Tom Hilde et bein som er lengre enn det andre? Har Tom fått fartsbot fire ganger?

Født mellom to gullaldre

Da Tom ble født 22. september 1987 var det sju år til Norge skulle ta sin neste OL-gullmedalje i skihopp. Det hadde vært en ganske mørk periode for norsk hopphistorie etter at Bjørn Wirkola avsluttet gullalderen i 1969 med å vinne hoppuka tre år på rad. I 1994 ble Espen Bredesen den første som hoppet etter Wirkola med norsk OL-gull som resultat, og en ny gullalder for norsk hoppsport begynte.

Samme år som askerbøringen Tom ble født, fikk Asker kommune tildelt 24 000,- i spillemidler for å bygge Føyka hoppbakke. Og det var nettopp i Asker at Tom startet sin reise

for å bli verdens beste skihopper, nærmere bestemt i Holmenbakken – ikke langt unna Føyka hoppbakke. De flotte skianleggene i Asker lå derimot ikke i Norges mest snøsikre områder.

– Foreldrene mine har vært viktige bidragsytere, både ved å preppe hoppbakkene og ikke minst ved å kjøre oss rundt hver tirsdag og torsdag på let etter hoppbakker med snø. Det ble både Raufoss- og Hurdalsturer et par ganger i uka i løpet av en del snøfattige vintre, forteller Tom.

1994

Inspirert av OL-rusen

I 1994 var Norge beruset av OL-stemning, og inspirasjon ble sådd hos mange av dem som i dag er våre store OL-håp. En rekke nasjonale skianlegg ble bygget og opprustet i forkant av OL på Lillehammer. Totalt ble det overført 276 millioner spillemidddelkroner til de ulike OL-anleggene. Lokalt i Asker fikk også Holmenbakken K43 spillemidler i 1994. Da fikk hoppmiljøet nyte godt av at bakken fikk tildelt 160 000,- kroner til utbedringer.

Også Tom begynte sin hoppkarriere i 1994, da var han 7 år. Asker Skiklubb var det naturlige valget, og han har hoppet for samme klubb helt fram til i dag.

Hoppbakken

1995

Ingen over – ingen ved siden!

Tom ble klubbmester for første gang i 1995. Da var han 8 år, og det var hans første sesong som skihopper. Den tidlige seieren kan skyldes et ekstremt talent, men det er vanskelig å vite ettersom ingen andre stilte til start i den klassen. Konkurransen ble sterkere etter hvert, men Tom ble både klubbmester i Asker og kretsmester i Akershus flere ganger.

Frivillighet og spillemidler er viktige bærebjelker for at norske barn kan vokse opp i et aktivt og mangfoldig idrettsmiljø. Norsk Tipping har bidratt med spillemidler til over 32 000 idrettsanlegg i Norge. Etter fotball er skisport den grenen som har flest idrettslag.

Brodre2

Ba om konkurrentens autograf

Storebror Terje åpnet Toms øyne for skihopp. Janne Ahonen og Roar Ljøkelsøy var hele tiden store idoler, men den aller største stjernen på nittitallet var japaneren Noriaki Kasai. Lille Tom møtte Kasai etter et renn i Holmenkollen. Han fikk autografen og var i himmelen. Nå har Tom og Kasai konkurrert mot hverandre i mange år, men Tom har aldri fortalt ham om barndomsminnet sitt.

– Jeg tror ikke han er stødig nok i engelsk til å skjønne hvor morsomt vi synes det er, så det har jeg aldri fortalt ham, ler Tom.

Nå skriver han selv rundt hundre autografer etter hvert renn. Og kanskje er det en fremtidig konkurrent som er blant mottakerne?

Mange år etter at Tom fikk sin drømmeautograf, fikk han selv hoppe i Holmenkollen. I 2012 ble det lettere for mange flere å hoppe i Holmenkollen-området, etter at frivillige hadde jobbet iherdig. På Midtstuen åpnet et rekrutteringsanlegg for hoppere, med 16 millioner kroner i spillemiddelstøtte fra Norsk Tipping. Anlegget består av fire bakker på K60, 40, 20 og 10 meter, i tillegg til to småbakker som bygges i snø.

Spillemidler er betegnelsen på overskuddet fra alle de ulike spillene fra Norsk Tipping. Tilskuddene er søknadsbaserte og fordeles gjennom Kulturdepartementet.

2002

Lubben og lat

Når Tom skal fortelle om aktiviteter han var med på i barndommen, kommer han fram til at han egentlig var ganske lat. Kombinasjonen av å være glad i å slappe av hjemme i sofaen og en forkjærlighet for vafler og kebab, gjorde også at han vil beskrive seg selv som lubben.

Satt han ikke hjemme i sofaen og spilte dataspill, drev han litt med fotball, gitar og alpint.

I Vardåsen skianlegg stod Tom alpint som barn. Da han var to år ble barnebakken i Vardåsen bygget, med 73 000,- i støtte fra spillemidler. Norsk Tipping har støttet breddeidretten helt siden 1948. I 1986 ble Lotto lansert i Norge og fra det året fikk også

kultursektoren deler av overskuddet fra pengespill. I 2005 ble Asker kulturhus tildelt 2,5 millioner kroner til bygging, dette kom fra spillemidler. På spørsmål om Tom selv har vært i Asker kulturhus, må han tenke seg litt om.

– Der tror jeg faktisk ikke at jeg har vært noen gang, sier han. Kanskje ikke så rart, med flere døgn borte enn hjemme de siste årene.

2006

World Cup som 18-åring

I 2006 debuterte Tom som 18-åring i et World cup-renn, med en god 19. plass som resultat. Samme år tok han også gull i NM i K90 på plast, og da han var 20 år var han tidenes yngste nordmann med verdenscupseier. Han sier at det er ikke så stor forskjell mellom ”amatør” og elitenivå.

– Jeg tror at grunnen til at mange sliter med å ta steget opp på elitenivå er fordi de tror nivået er så mye høyere.
Det er små forskjeller og det aller viktigste er å ha trua på det man gjør selv. Da jeg debuterte med en 19. plass var det mange gode hoppere, og med det resultatet fikk jeg svar på at det jeg gjorde var godt nok.

 

18aar

I tillegg til å være en av de største bidragsyterne til norsk breddeidrett, støtter Norsk Tipping også utøverne på elitenivå via midler som blant annet tildeles Olympiatoppen. I 2006 fikk norsk toppidrett tildelt 68 millioner kroner.

Endelig OL-medalje!

2010 tok Tom sin første, og hittil eneste medalje i OL – bronse i laghopp. Det samme året som Tom nådde et av sine store mål om medalje i OL, delte Norsk Tipping ut 676 millioner kroner til idrettsanlegg i kommunene.

I år har det gått fire år siden Toms første olympiske medalje, og et nytt OL står for tur. Forhåpentligvis kommer han hjem fra Sochi med flere medaljer i bagasjen.

Styrt av overtro?

Mange utøvere er litt overtroiske når det er konkurransedag. Dersom de ikke har på seg vinnersokkene eller har spist vinnerfrokosten kan det gå galt, tror de. Det gjør ikke Tom.
– Jeg har faktisk ingen ritualer jeg må gjennom før et hopprenn, forteller han.
– Jeg prøver heller å gjøre ting litt forskjellig hver gang, for jeg tror det er fort gjort at ting går galt når det blir for mye overtro.

2011

Inspireres av Right to Play

I forkant av Ski-VM på hjemmebane i Oslo i 2011, ble Tom spurt om å være Right to Play ambassadør. Right To Play er en global organisasjon som ble grunnlagt av Johann Olav Koss i år 2000. Organisasjonen utdanner og utvikler barn og unge i vanskeligstilte områder gjennom lek og idrett.

– Den jobben de gjør har jeg veldig respekt for, og jeg forsøker å hjelpe til så mye jeg kan der, sier Tom.

Gjennom grasrotandelen kan alle som spiller via Norsk Tipping velge at 5% av deres spillemidler skal gå til Right to Play, eller til en av flere tusen andre mottakere i Frivillighetsregisteret. Du kan lese mer om Grasrotandelen her.

Fortsatt fryktløs

Man må våge for å vinne. Skihoppere trener til daglig på ting de færreste av oss noen gang ville turt å prøve, og er kanskje ikke like redde som mange av oss andre for luftige utfordringer. Tom har hoppet i strikk og kunne gjerne tenkt seg å prøve basehopp.

– Jeg er redd for ting jeg også, men kanskje ikke for det samme som mange andre er redde for.

Stort sett går det bra i hoppbakken, men av og til går det skikkelig galt og utøverne kan bli hardt skadet. Toms verste hoppopplevelse handler om et stygt fall under hoppuka i Oberstdorf i 2011. Etter første omgang lå han bra an og var motivert og klar for sitt neste hopp.

Da skjedde det som ikke skulle skje – i andre omgang falt han stygt og brakk ryggen. Seerne holdt pusten og det så virkelig stygt ut, både der og da, og med tanke på fremtiden. Legene ga først beskjed om at det kom til å ta veldig lang tid å bli bra igjen, men etter seks uker var Tom tilbake på hoppskia.

Roald Bahr og hans team på Senter for idrettsskadeforskning på NIH har fått både spillemidler og sponsorstøtte på totalt 36 millioner kroner fra Norsk Tipping siden 2005. Deres mål er å forebygge skader og andre helseproblemer i idrett gjennom et langsiktig forskningsprogram med fokus på risikofaktorer, skademekanismer og forebyggende tiltak.

2012

Nakenfotografering med ”lånt” kamera

Norsk Tipping er en av sponsorene til Hopplandslaget.
På et av besøkene hos Norsk Tipping ble hoppgutta fulgt
av en fotograf som skulle ta bilder mens de trente.
Det fotografen ikke visste var at kameraet også ble tatt
med inn i garderoben etter treninga.
elka2

elka

2013

Het SMS-flørt med mannlig lagkamerat

Hør hvorfor Tom sendte flørtende SMS-er til en lagkamerat.
Har du forresten hørt at “Therese Johaug” har vært “forelska”
i en av hoppgutta?

2014

OL-drømmen knust

Etter NM i stor bakke på Lillehammer 21. januar, ble det klart at Tom Hilde ikke er tatt ut til OL i Sotsji.

– Jeg legger ned så mye arbeid i hoppingen, og da er det frustrerende når det ikke sitter. Dette er første mesterskap jeg mister på åtte år, og det er klart det er tungt sier Tom til Asker og Bærum Budstikke.

Under Hopp-NMs siste dag stod kampen om den siste OL-billetten. Den femte og siste plassen Norge har til skihopp-konkurransen gikk til 19 år gamle Daniel-André Tande fra Kongsberg.

elka3

2014

Tom gratulerer Bardal med OL-medalje

Via Instagram (tomhilde) og twitter (@tomhilde) sendte Tom store gratulasjoner til bronsevinner Anders Bardal i Sotsji. Anders fikk sin OL-medalje i liten bakke, bak Kamil Stoch fra Polen og Peter Prevc fra Slovenia. Tom Hilde fulgte spent med på OL hjemme fra sofaen og heiet på sine hopp-kollegaer.

Etter beskjeden om at han ikke fikk reise til Sotsji, tok han 14 dagers pause fra hoppbakken. Nå er han tilbake, opplagt og fokusert mot å komme på pallen i øvelsene etter OL.

«Jeg er svært motivert for å avslutte sesongen med stil», skriver han på www.tom-hilde.com.

Røff sesongstart

2014

Røff sesongstart

Før sesongen 2014/2015 hadde Tom en målsetning om å være blant topp ti i alle vinterens renn. Etter tre World Cup-renn er resultatet langt unna fasiten.

– I Klingenthal kvalifiserte jeg meg som siste mann, og endte på 48. plass i rennet. I Kuusamo ble jeg nummer 30 første dagen og den andre dagen greide jeg ikke en gang å kvalifisere meg til andre omgang av rennet.

– Det eneste jeg kan gjøre nå er å brette opp ermene og jobbe enda hardere fram mot hoppuka- vinterens første høydepunkt.

Selv om det har gått veldig trått de første rennene, gleder Tom seg veldig til resten av sesongen og til å konkurrere på hjemmebane. – Forhåpentligvis klarer jeg å heve meg betraktelig i rennene framover.

2014_photo-TOM-HILDE

2014_right-mount-TOM-HILDE

elka2

2016

Tilbake i landslagsvarmen

Tom Hilde er i 2016 tilbake på landslaget etter en tøff periode.
“Det er en veldig god følelse og en bekreftelse på at jeg har gjort noe riktig. Hoppinga har gått ganske bra på trening og da er det godt å bli tatt ut med denne gjengen igjen,” sier han til NRK.

For et halvt år siden ble han tatt ut av landslaget, men beinhard jobbing har gitt resultater, og på verdenscupåpningen i Klingenthal i Tyskland var han på plass som før. Landslagssjefen var imponert over de endringene Tom hadde gjort, og mener han fortjener en ny sjanse.