Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100023 Library:100124 in /storage/nfs01/bonzaii/fravuggetilgull.no/wp-includes/wp-db.php on line 1544 fravuggetilgull
Snu skjermen for å navigere på siden
X
TIRIL SJÅSTAD CHRISTIANSEN
Twintip-kjører

Idrett, kultur og organisasjoner er blant formålene som hvert år får store bidrag fra Norsk Tipping gjennom spillemidlene. Her blir du bedre kjent med noen av Norges beste utøvere, hva de har oppnådd og hvordan overskuddet fra spillene har bidratt på veien fra vugge til gull.

Instagram

Facebook

Fakta

Fun facts


 

Oppvokst:
Geilo
Bor:
Geilo
Født:
1995
Favorittmat:
Raclette
Medaljer:
Gull og sølv fra X-games
Instagram-følgere:
10.000
Har Tiril solgt fyrverkeri til Thomas og Harald? Har Petter Northug bedt Tiril på date? Har Tiril spilt torader og fiolin?

1995

Oppvokst blant sportsidioter

Tiril Sjåstad Christiansen er twintip-kjører og representerer Geilo Idrettslag. Hun ble født på Geilo 7. april 1995 som barnebarn av alpinist og OL-deltaker Asle Sjåstad og som lillesøster til skiskytter og OL-kandidat Vetle Sjåstad Christiansen. Ifølge Tiril er hele familien sportsidioter med et sterkt utviklet konkurranseinstinkt. Og alle er aktive. Foruten Vetle og Tiril som har jobbet mot målet om Sotsji-billett i år, har faren vært alpin- og skiskyttertrener, søsteren har drevet med alpint og moren har vært alpinist og telemarkkjører.

Geilo-området tilbyr mange flotte anlegg for aktive familier, mange av dem bygget opp av ildsjeler som Asle Sjåstad, med god hjelp av spillemidler fra Norsk Tipping. Ett eksempel er Geiloløypa som i 2002 fikk tildelt 301 000,- i spillemidler.

1996

Født med ski på bena?

Tiril ble ikke født med ski på bena, men tok dem på for første gang da hun var ett og et halvt år gammel. Siden den gang har de stort sett vært på, til og med daglig i Trollklubben Barnehage i dagens Geilo Skisenter. Bestefar, ”Goffa” Asle, var første daglige leder i skisenteret som ble grunnlagt i 1968. Asle, som har ni norgesmesterskap i alpint, utviklet blant annet «Asle-løypa» – en god og krevende storslalåmløype.

I 1996 ble det tildelt spillemidler på totalt 32 millioner kroner til norske skianlegg, til glede og nytte for både ferske og erfarne skiløpere.

therese-2014-mount

tiril-1996

tiril-1996-next

2001

Sparket storebror i bakken

Tiril var alltid sammen med gutta og storebror Vetle var fast lekekamerat. Men Vetle var som storebrødre flest, så Tiril fikk hard medfart i oppveksten. Et barndomsminne som har brent seg fast er den gangen hun hadde bygget hytte i klesskapet og storebror kom og stengte henne inne. Tiril hadde klaustrofobi og ble veldig redd. Hun sparket febrilsk mot døra for å få den opp mens Vetle stod foran og holdt den igjen. Til slutt fikk hun inn en fulltreffer og døra smalt så hardt i fjeset på Vetle at han fløy bakover og landet på ryggen. Endelig fikk hun tatt igjen og vant en viktig seier over storebror.

2003

Ut på tur – nesten aldri sur

I familien Sjåstad Christiansen kan man lage en konkurranse av alt – fra pilkasting til aking. De arrangerer eget påskeskirenn, påskehopprenn og andre konkurranser i hagen. Minstemann Tiril lærte seg tidlig å konkurrere med eldre søsken og hun ble dratt med ut på lange turer. Hver søndag, hele påsken og store deler av sommeren var det ut på tur. Tiril er kjent for sitt blide vesen og innrømmer at hun svært sjelden er sur. Superenkel forskning viser derfor at hvis man kommer seg ut på tur – så er man sjelden sur.

Et sted hvor den aktive familien har vært på tur, er på Rauhelleren turisthytte. En flott hytte i Nore og Uvdal som har fått tildelt over fire millioner spillemiddelkroner fra 1980 og fram til i dag.

2006

Prøvd alt – kan alt?

Tiril har vært innom imponerende mange aktiviteter i sitt unge liv.

– Jeg har drevet med fotball, håndball, dans, hester, langrenn, torader, piano, skiskyting, alpint og snowboard. Hvis jeg ikke hadde satset på twin tip så hadde jeg nok endt opp med skiskyting eller dans.

I 1995, året Tiril ble født fikk skiskytteranlegget på Geilo langrennsstadion 165 000 i spillemidler. Geilo har gode forhold og et aktivt miljø for skiskyting, og Tiril lå lenge an til å bli en ny stjerne i sporten. – Jeg har veldig mange rundt meg som driver med skiskyting, og jeg tror jeg kunne gjort det veldig bra som skiskytter. Jeg prøvde meg nettopp på Birkebeineren skistadion for moro skyld og fikk fire treff rett ned på stående. Jeg har også drevet med dans helt siden jeg var liten og kunne holdt på med det fortsatt. Både jazzballett, moderne, hip hop, eller gammaldans.

Hun forteller at hun har vært på mange gammaldansfester på Geilo samfunnshus med Bråten-brødrene. De er nå regjerende norgesmestre i gammeldans og opptrer rundt omkring. Geilo samfunnshus har fått tildelt 1 million kroner fra spillemidlene siden 1998 og er et viktig kulturelt samlingssted i bygda.

2009

Dumpet Kari Traa til fordel for Tom Wallisch

Tiril sitt aller beste idrettsminne er første gangen hun var ei uke på Juvass (Galdhøpiggen sommerskisenter) og Quicksilver-camp. Hun måtte mase skikkelig for å få lov ettersom foreldrene heller ville at hun skulle dra til Voss og Jentebootcamp med Kari Traa. Men Tiril stod på sitt, for hun ville treffe sitt store idol Tom Wallisch på Juvass. Hun reiste alene og kjente nesten ingen andre. Men camp-uka gikk over all forventning og hun stakk i tillegg av med ukas pris. På Juvass møtte Tiril mange av sine idoler for første gang, også Christopher Frankum. Frankum er i dag hennes trener, i tillegg til at han er sportssjef for Freeski i Norges Skiforbund. Før campen på Juvass hadde hun aldri tenkt på å starte med twin tip. Etterpå ble det twin tip for alle penga og det har hun aldri angret på siden.

Norske sommerskisentre er viktige for utviklingen av gode skiutøvere. Norsk Tipping støtter ulike sommerskianlegg gjennom utdeling av spillemidler. F.eks har Strynefjell sommarskisenter fått 3,2 millioner kroner i støtte.

2009

OL-vinner truet Tiril til å ta sin første salto

På Quicksilver Camp på Juvass ble Tiril nødt til å ta sin første salto – selv om hun var livredd. Se hvem som tvang Tiril til å ta sin første salto.

2012

Mistet lykkelua

tiril-2012

Tiril er alltid nervøs før konkurranser. Da liker hun å være mest mulig alene, høre på musikk og visualisere ”runet”. Da hun var yngre var det avgjørende å alltid ha på seg lykkelua – en gammel langrennslue – når hun skulle konkurrere. Men så mista hun lua, sorgen var stor men magien ble ikke brutt. Nå blir det gode resultater med Red Bull-luene også.

2012

Tommelen opp under ungdoms-OL i 2012

Brukket-tommel

Under Vinter-OL for ungdom 2012 i Innsbruck tok Tiril Norges fjerde medalje, med sin sølvmedalje under halfpipeøvelsen i Kühtai – med brukket tommel.

I 2016 arrangeres Ungdoms-OL i Norge. Norsk Tipping kommer til å være en viktig økonomisk bidragsyter inn mot dette arrangementet.

2013

Fra nobody til verdensyndling på en dag

Tiril kom til X-games i Aspen som en ung og ukjent deltaker og var selv overveldet over å bli invitert til å delta. Under mesterskapet overrasket hun alle med å ta med seg gullet hjem. Seieren gjorde henne til verdens yngste kvinnelige gullvinner i X-games. Hun scoret 92.33 poeng i kvinnenes Ski Slopestyle finale og ble plutselig verdenskjent. På Youtube har videoene fra siste X-games over 1 million klikk.Vinteren 2012/2013 var Tirils debutsesong som senior. I Aspen ble det gull foran amerikanske Kaya Turski og Dara Howell. Bare noen måneder senere tok hun sølv i Winter X Games Europe i Tignes, denne gangen bak Turski, men foran Howell.

I tillegg til å være en av de største bidragsyterne til norsk breddeidrett, støtter Norsk Tipping også utøverne på elitenivå via midler som blant annet tildeles Olympiatoppen. I 2013 fikk norsk toppidrett tildelt 113 millioner kroner fra spillemidlene.

2013

Tirilparken åpnes på Geilo

Morfars «Asle-løypa» på Geilo skisenter brukes fortsatt av verdens beste alpinister i renn og på treningssamlinger på Geilo.
Etterhvert kom også «Randi-løypa» i Vestlia Skisenter. Denne er oppkalt etter Tirils mor Randi.
Det er nå tid for tredje generasjon Sjåstad å få sitt navn i skisenteret. Med en stigende interesse for skiparker går Geilo Skisenter inn med en storsatsning på dette området, selvsagt med Tiril som samarbeidspartner.

Tirilparken ligger i Geilo Skisenters baseområde i Geilolia Skisenter. Under de kommende 3 årene skal parken utvikles til en av Skandinavias beste. Parken åpnet vinteren 2013 med et meget bredt tilbud av elementer som man kan hoppe og «raile» på.

Siden Tiril ble født i 1995 har norske alpin-, freestyle- og snowboardanlegg mottatt til sammen 128,6 millioner kroner fra spillemidlene.

2013

Livredd hver dag

Tiril er redd hver dag men hun er ikke redd for å være redd. Hun lever etter mottoet ”gjør én ting hver dag som du er redd for”. På den måten pusher hun seg selv stadig framover.

2013

Tirils verste idrettsminne

2013 var et fantastisk år for Tiril, men det var også året som inneholdt to av hennes verste idrettsminner. Under VM i Myrkdalen (Voss) konkurrerte Tiril med vond rygg og omgangssyke. Hun gjorde det dårlig og endte på en skuffende 11. plass.

I desember røk Tiril korsbåndet i kneet under trening i Aspen. Kneskaden gjør at OL-deltagelsen henger i en tynn tråd. Etter skaden hadde Tiril en måneds opphold på Toppidrettssenteret for å trene seg opp igjen så fort som mulig.

Norges Idrettshøyskole har, i tillegg til Toppidrettssenteret, et eget senter for idrettsskadeforskning. Deres mål er å forebygge skader og andre helseproblemer i idrett gjennom et langsiktig forskningsprogram med fokus på risikofaktorer, skademekanismer og forebyggende tiltak. Dette senteret har siden 2005 fått spillemidler og sponsorstøtte på totalt 36 millioner kroner fra Norsk Tipping..

2013

Sjekk ut Tirils favorittriks

2014

Bli med på Tiril-camp i 2014!

Er du jente og er du tøff, klikk på filmen! (Tiril-camp blir arrangert på Geilo)

2014

Tiril sjekker inn på Toppidrettssenteret

Toppidrettsenteret er samlingsstedet for mange toppidrettsutøvere. Her trenes det, det testes og ikke minst behandles det. Toppidrettssenteret er Olympiatoppens base, og driften mottar betydelig økonomisk støtte både fra spillemidler, men også direkte fra Norsk Tipping.

2014

Tiril gratulerer med OL-sølv!

tiril-2014-next

Tiril var raskt ute for å gratulere snowboardkjører Ståle Sandbech med sølv i tidenes første OL-finale i slopestyle. “What a boss, proud of u” skriver hun på Instagram. Sandbech, i grønne briller på bildet, tok sølvet to poeng bak gullvinner Sage Kotsenburg fra USA.

Selv måtte Tiril returnere til Norge etter at smerter i kneet gjorde det umulig for henne å konkurrere. Hun er likevel fornøyd med oppholdet og erfaringene fra Sotsji – “Jeg ser allerede fram til neste sesong, og ikke minst til neste OL”, sier Tiril selv på Twitter.

2014

Første skitrening etter skaden

tiril-2014(1)

21. november hadde Tiril sin første dag på ski etter korsbåndskaden hun fikk i desember 2013. Tross en imponerende innsats med opptrening, glapp deltakelse i Sotsji-OL for Tiril.

Men nå melder hun om at formen er fin og at hun gleder seg til å komme seg opp på skia igjen.

Målet for sesongen 2014/2015 er å kjøre konkurranser og bli enda bedre enn før skaden. – Nå skal jeg holde meg skadefri, sier Tiril

2015

Tiril tilbake på toppen av pallen!

Etter å ha vært ute i over ett år med kneskade gjorde Tiril comeback i februar. I det første verdenscuprennet ble hun nummer tre, i Silvaplana vant hun og i European Freeski Open i Sveits 21. mars ble det ny seier.

– I Sveits stemte alt i siste run. Det var vanvittig befriende og jeg er bare sinnsykt glad nå, sier Tiril.

Norsk Tipping gratulerer og ønsker lykke til med jakten på nye gull!

toppen-av-pallen

2016

Tiril kvalifisert til X Games på hjemmebane

HiRes

 

I slutten av februar skal X Games arrangeres i Oslo, og Tiril ble tidlig kvalifisert til den viktige konkurransen. Etter å ha åpnet årets sesong med en 2. plass i Dew Tour i USA, gleder Tiril seg til å vise frem sporten på hjemmebane.

Det er første gang X Games arrangeres i Norge, og det vil også være første gang jentene får kjøre Big Air i en stor konkurranse. Vi kan vente oss utøvere som kjører utfor et stillas på høyde med Oslo rådhus, satt opp midt i sentrum. Tiril gleder seg som en unge og forteller til Aftenposten: “Det er snakk om et 65 meter høyt stillas, og jeg vet at jeg må dra på ordentlig for å vinne.”

 

 

 

 

2016

3X Gull

X-Games i Oslo, World-Cup i Sør-Korea og verdenscupen sammenlagt

Vi gratulerer Tiril med sin beste sesong noensinne, med høydepunkter som gull på hjemmebane under X-Games i Oslo og gull under world cup og prøve-OL i Sør-Korea.
Sesongen ble kronet av å vinne hele verdenscupen sammenlagt. En rørt Tiril jublet for seieren:
– Utrolig moro. Dette er min klart beste sesong noen gang. Verdenscupen sammenlagt var mitt store mål foran denne sesongen.
Det å stå her i dag med «kula», føles så fantastisk. Jeg er bare superfornøyd med dette, sier Tiril til nrk.no.
20-åringen er tilbake for fullt etter korsbåndskaden som satte henne ut i desember 2013.

 

image2