Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100023 Library:100124 in /storage/nfs01/bonzaii/fravuggetilgull.no/wp-includes/wp-db.php on line 1544 fravuggetilgull
Snu skjermen for å navigere på siden
X
TINE THING HELSETH
Musiker

Idrett, kultur og organisasjoner er blant formålene som hvert år får store bidrag fra Norsk Tipping gjennom spillemidlene. Her blir du bedre kjent med noen av Norges beste utøvere og mest populære organisasjoner, hva de har oppnådd og hvordan overskuddet fra spillene har bidratt på veien fra vugge til gull.

Instagram

Facebook

Fakta

Fun facts


Oppvokst:
Vålerenga, Oslo
Bor:
Oslo/Berlin/250 netter på hotell
Født:
1987
Favorittlag:
Vålerenga Fotball
Album:
4
Følgere på Twitter:
5.5K
Har Tine scoret på Ullevål stadion? Har Tine danset med Robert De Niro? Har Tine lært vokalisten i Coldplay noe om trompet?

1987

Korpsdeltaker også før fødselen

Tine Thing Helseth fra Vålerenga i Oslo, er en av verdens beste trompetister. Hun er den yngste solotrompetisten som lever av å holde konserter og gi ut album. Hun ble født 18. august 1987, og så langt tilbake hun kan huske har trompeten vært til stede i hennes liv. Mye takket være hennes mor som også er trompetist. Tine sier selv at hun ”praktisk talt er vokst opp i et korps”. Som baby var hun med på korpsøvelser, sovende i barnevogn. Og dagen før hun ble født spilte moren stortromme i korpset.Året før Tine ble født, så pengespillet LOTTO dagens lys i Norge. Norsk Tipping hadde siden oppstarten i 1948 bidratt med spillemidler til idrett, men med nykommeren LOTTO fikk også kultursektoren deler av overskuddet. Nyvinningen bidro til vekst i norsk kulturliv ettersom det ble lovfestet at 67 prosent av alt LOTTO-overskudd skulle gå til kulturformål.

1992

Ville teste det meste

Tine begynte å spille piano ved Oslo kommunale musikkskole
da hun var fem år. Hun skulle gjerne ha fortsatt med det,
men som sjuåring begynte hun å spille trompet og syntes
det var mye morsommere.

I tillegg til korps og trompet spilte hun fotball i mange år og sang i kor, både barnegospel og TenSing. Hun prøvde seg også på dans i et par år og var innom skøyteskole for lengdeløp.


Baby med trompet

Tine begynte å spille trompet i Vålerenga musikkorps da hun var syv år, men allerede som baby kunne hun traktere instrumentet, og øvde ofte sammen med mor. Tine fortsatte i Sofiemyr skolekorps før hun ble med i voksenkorpset Sagene janitsjar. Allerede i tenårene tok karrieren av så mye at hun måtte slutte i korpset, og det er kanskje ikke så rart når man er en av fem profesjonelle trompetsolister i verden i dag.

Alle korpsene Tine spilte i har fått penger via Grasrotandelen. Dette er en ordning hvor spillerne hos Norsk Tipping velger en organisasjon som får fem prosent av deres spillinnsats – uten at det går utover premie eller vinnersjanse. Ordningen ble innført i 2009. Siden da har Vålerenga skolekorps fått over 100 000 kroner, Sofiemyr skolekorps har fått 54 000 kroner og Sagene Janitsjarkorps har fått omtrent 40 000 kroner.

Tidlig inn i klanen og Vålerengas favn

Når man er født og oppvokst på Vålerenga, er man kanskje programforpliktet til å spille fotball i Vålerenga en eller annen gang i livet? Tine var ikke bare innom fotballen, hun spilte forsvar i sju år på Vålerengas jentelag.

– Det gikk helt greit, men jeg var veldig redd for å heade, og det er jo litt dumt når man er i forsvar, ler hun. Nåværende Vålerenga – trener Kjetil Rekdal tok en liten prat med henne om hennes forhold til fotball og Vålerenga.
Tine var innom mange aktiviteter i barneårene, men aller morsomt ved siden av trompeten var fotballen,

den idretten som samler flest barn og unge
i Norge. Både i form av overføringer via spillemidlene og som en vesentlig sponsor bidrar Norsk Tipping til både bredde- og toppfotball. Vålerenga er intet unntak og mellom 2003
og 2007 mottok de ca fem millioner kroner
i spillemiddelstøtte til kunstgressbanene
på Valle Hovin.

Vålerenga Fotball er også Norges klart største grasrotmottaker og har siden 2009 mottatt omkring 11 millioner kroner. Alle som spiller via Norsk Tipping kan selv velge å gi fem prosent av sin innsats til en valgfri frivillig aktør.

1995

Inspirert av Spice Girls

Da Tine var liten så hun opp til mange ulike musikere. Hun hadde ikke så mange helter som spilte samme instrument som henne, men hun beundret Leif Ove Andsnes innenfor klassisk musikk og Spice Girls innenfor pop-musikk. Det var også viktig for henne å se at en av verdens beste trompetister faktisk var norsk – Ole Edvard Antonsen. Dette var en stor motivasjonsfaktor, men Tine har også latt seg inspirere av utøvere utenfor musikken.– Jeg blir ekstremt motivert av flinke og inspirerende personer som brenner for noe. De som har en kraft og en x-faktor ved seg. Innen idrett er Marit Bjørgen og Therese Johaug slike typer.

Norsk Tipping er en viktig bidragsyter til at bredden har forbilder innenfor kultur og idrett. Våre idrettsutøvere på elitenivå får blant annet nyte godt av spillemidler som tildeles Olympiatoppen. I 2013 fikk norsk toppidrett tildelt 113 millioner kroner fra spillemidlene.

1999

Det første store gullet

I 2000 vant Tine Oslo og Akershus-mesterskapet for solister i en konkurranse i regi av Norges Musikkorpsforbund (NMF).
Dette var en viktig anerkjennelse for henne.

Norsk Tipping har hatt et sponsorsamarbeid
med NMF siden 2003.Den totale verdien på dette samarbeidet har tilført NMF over 20 millioner fram til i dag.

NMF er landets største frivillige kulturorganisasjon med ca 63 000 medlemmer fordelt på over 1 600 korps. NMF har mottatt mange millioner i Frifond-tilskudd siden denne ordningen startet i 2000.
I 2013 var dette tilskuddet på 12,7 millioner kroner.

Vålerengas grendehus

Tine konfirmerer seg, og festen holdes på Vålerenga bydelshus, et viktig samlingssted for innbyggerne på Vålerenga.
Gjennom spillemidlene kan bydelshus og andre kulturhus søke om midler.

Vålerenga bydelshus fikk blant annet tildelt drøyt 500 000 kroner i 1990 og 1991 via spillemidlene.

– Jeg hadde konfirmasjonsfesten min
i bydelshuset, og var med på mange aktiviteter
og samlinger der da jeg var liten.

2004

For gammel for ballbinge?

Tine gikk på Vålerenga barneskole, Jordal ungdomsskole
og på Foss Videregående.Da hun vokste opp fantes det ikke ballbinger i nærmiljøet.
I dag kan hun teste gamle fotballferdigheter i Valle Hovin
ballbinge. Denne ble satt opp i 2004, blant annet med
200 000 kroner i støtte fra spillemidler.

Den første drømmen

I 2004 ble Tine den aller første vinneren av et drømmestipend. Drømmestipendet består hvert år av 100 stipender á 10 000 kroner – til sammen én million kroner. Ordningen er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Siden samarbeidet startet i 2004 har 1000 unge utøvere mottatt til sammen 10 millioner kroner. Gjennom stipendutdelingen ønsker Norsk Tipping å synliggjøre kommunenes kulturarbeid for barn og unge.

Målet er at Drømmestipendet skal være en verdifull inspirasjon og et viktig bidrag til å oppfylle mange unge kulturutøveres drømmer. Hver kommune kan nominere en person eller gruppe i kategoriene: dans, musikk, skapende skriving, teater, visuell kunst eller annet.
Se også drommestipendet.no.

Se hvordan hun ble overrasket på scenen med den gode nyheten.

2004

Avlyste konsert på grunn av kvise

Når man er 17 år, kan en kvise bety verdens undergang
hvis den kommer på feil dag. For Tine betød det at hun
måtte avlyse en konsert.– Ja, jeg har faktisk måttet avlyse en konsert en gang på grunn av en ekstremt stor kvise på leppa. Det er så små marginer og lyden kommer når leppene vibrerer. En stor kvise eller et sår kan ødelegge vibrasjonen og da kommer ikke den lyden som skal komme. Heldigvis har det bare skjedd en gang, ler hun.

2005

Internasjonal karriere ved en tilfeldighet

Egentlig er det litt tilfeldig at Tine i dag har den karrieren hun har. Det hele startet med at hun så en flyer på Barratt Due om en konkurranse man kunne melde seg på som het Virtuos. Tine meldte seg på og som hun sier selv:
“Plutselig kom jeg til semifinalen, plutselig vant jeg, plutselig ble jeg sendt til Wien for å representere Norgei Eurovision young musician og plutselig tok jeg 2. plassen der”.
I Wien fikk hun spille for et publikum med mange tusen mennesker og ble sett av mange millioner TV-seere. Etter dette gjennombruddet var veien videre til profesjonell musiker klar.

Tine hadde aldri noen plan B for hva hun skulle gjøre utenom å spille trompet, så hun er glad hun fikk med seg Virtous-flyeren og dermed kom seg til rett sted til rett tid.

2006

Gjennombruddet kom i Wien

Etter å ha vunnet NRKs musikkonkurranse Virtous, kom Tine til finalen i den konkurransen som hun selv anser har vært den viktigste i hennes karriere – Eurovision young musician i Wien i 2006. Der kom hun på andreplass og opplevde etviktig gjennombrudd da veldig mange fikk øynene opp for henne som artist.

Under Spellemannsprisen 2007 ble Tine kåret til årets nykommer og fikk dermed et arbeidsstipend på 200 000 kroner. Samme kveld fikk Hellbillies prisen som årets spellemenn og Madcon vant prisen for årets hit med Beggin’.

En absurd følelse

I 2007 ga Tine ut sitt første album i en rekke som nå er blitt til fire.

– Da jeg fikk det første albumet mitt i hånda for første gang, fikk jeg en helt absurd følelse. Det var så rart å plutselig, og veldig fort, ha gått fra å være ung og talentfull til å bli snakket om i samme ordelag som noen av mine største idoler og helter nesten over natta, sier Tine. Hun forteller videre at det var både skummelt og smigrende på samme tid.

Berømmelsen kom veldig fort etter gjennombruddet i Wien. Ett år etterpå hadde hun blant annet gitt ut CD, fått Spellemannspris og spilt åpningsnummeret under Nobels fredspris-konserten i Oslo Spektrum. Oslo Spektrum, byens storstue og populære konsertarena, åpnet i 1990. Mellom 1989 og 1991 ble bygget tildelt 25 millioner kroner via spillemidlene.

Kjendis i miljøet

Born to play er navnet på et holdningsprogram som utvikler og bygger korps innenfra. Gjennom å tilby veiledere, temakvelder og ulike aktiviteter skal Norges Musikkorps Forbund hjelpe korps til å lykkes ut fra sine forutsetninger.

Det er Norsk Tipping som har utviklet konseptet Born to Play etter samme lest som Fair Play innen idretten og vært med å finansiere ordningen. Tine forteller om sin tid som
Born to play – ambassadør.

2010

Oslojenta på fjelltur

Tine kaller seg selv en ”ordentlig byjente” som ikke er veldig ofte på fjelltur. Men hun har spist vafler på Gaustatoppen en gang.

– Jeg har faktisk gått til Gaustatoppen, som i seg selv er ganske eksepsjonelt. Det vet de som kjenner meg. Og grunnen er rett og slett at jeg har ekstremt høydeskrekk. Heldigvis var det tett tåke, så jeg fikk ikke med meg hvor høyt oppe vi var før jeg kom opp.Men hvorfor nettopp Gaustatoppen? Det var trompeten som trakk henne dit også, på grunn av et oppdrag hun fikk i forbindelse med avduking av en jubileumsvarde på den populære stien.

Gaustatoppen (1883 moh) er Telemarks høyeste fjell, og en yndet destinasjon for turgåere på sommeren, frikjørere på vinteren eller de som vil nyte utsikten etter å ha tatt Gaustabanen opp. Helt på toppen ligger Gaustatoppen turisthytte, som har fått 413 000 kroner
i spillemidler gjennom flere tildelinger på slutten av 90-tallet. Norsk Tipping har også hatt en sponsoravtale med DNT. Dette samarbeidet har fram til 2014 hatt en verdi på over seks millioner kroner.

Størst av alt er … mr Darcy

Tine har spilt for mange konger, dronninger, statsledere og kjendiser de siste årene. Hun blir hyret inn til de store og viktige anledningene med mange tusen tilhørere og til de små,

private middagene på et palass eller i en stor hytte hvor fem mennesker spiser middag.
Et eventyrlig liv, men hvem synes hun er den gjeveste å ha spilt for?

2012

Gir drømmen en sjanse

I 2012 var Tine juryformann for Drømmestipendet. Da ledet hun juryens arbeid med å velge ut de 100 ungdommene som skulle få 10 000,- kroner hver i stipend fra Norsk Tipping. I arbeidet fikk hun lese gjennom mange søknader fra unge, norske kulturutøvere.

– Det viktigste er ikke hvor god du er i det du gjør, men hvor god drømmen din er. Tine er opptatt av at det er lov å drømme stort og at det er viktig å drømme stort. Selv lever hun i dag ut sin egen barndomsdrøm – å reise verden rundt som trompetsolist.


– Noe av det fine med Drømmestipendet er at mange unge faktisk tør å si sin drøm høyt. Og da går det fra å være en drøm til å bli et mål, og du er med en gang mye nærmere at drømmen kan gå i oppfyllelse.

Drømmestipendet fra Norsk Tipping har bidratt til

2013

Norges mest ukjente diva?

250 reisedøgn i året betyr å sjelden sove i sin egen seng, mye alenetid på hoteller, men det betyr også å få oppleve verden. Tine blir intervjuet av BBC og andre utenlandske medier hver uke, noe hennes internasjonale plateselskap holder styr på for henne. Tiden på reise som ikke går med til øving, konserter eller intervjuer bruker hun på å lese og trene. Og se på TV, da.– Jeg ser nesten alt på TV, og er godt oppdatert på TV-serier.. Men, er hun en av de mest ukjente gjengangerne på den røde løperen, lurer vi på? Tine har fått mange priser og er med på glamorøse utdelinger og konserter over hele verden.

– Det er nok andre unge, norske jenter som er mer på rød løper enn meg, men jeg er faktisk ganske ofte på rød løper. Det er gøy, for man føler seg litt som en Hollywood-stjerne…. selv om det er Classical Brit awards jeg går på, ikke Oscar – utdelingen, ler hun.

2013

Sin egen festival

Under 150-årsjubileet til Munch i 2013 lanserte Tine sin egen musikkfestival på Munchmuseet i Oslo. Festivalen har fått navnet tine@munch, og hun er selv kunstnerisk leder.

– For meg er en festival et intenst og nært møte med musikk og følelser. Det å få ha en festival midt i hjertet av Edvard Munchs kunst er et privilegium og spesielt på flere måter.Jeg er oppvokst et steinkast unna Munchmuseet og var der ofte i oppveksten. I 2013 kunne tine@munch presentere musikere som Truls Mørk, Leif Ove Andsnes, Nicola Benedetti, Kathryn Stott, Ingrid Bjørnov og Charlie Siem. Temaet for 2013 var Munchs forhold til musikk. Det er like mange spennende musikere planlagt for festivalen i 2014, hvor temaet er “natur”. Du kan lese mer om festivalen på www.tineatmunch.com.

2013

Den aller viktigste konserten

Tine mener at det hun har gjort som har vært aller mest prestisjefylt er de to konsertene hun gjorde i forbindelse med BBC Proms, hvor den ene foregikk i Londons Royal Albert Hall. BBC Proms er verdens største klassiske musikkfestival og går fra juli til september hvert år.

2014

Å spille trompet er som dop

Trompetspillingen setter både fysiske og psykiske merker hos Tine. Fysisk setter det et permanent merke rundt munnen hennes,

en liten sirkel. Psykisk har det skapt en avhengighet i henne, hun blir rett og slett høy.

2014

Kulokk på Valhall

I tillegg til grasrotandeler mottar Vålerenga også mye i det som heter Lokale Aktivitetsmidler (LAM). Siden denne ordningen startet i 2000 har Vålerenga fotball mottatt flere millioner kroner i lokale aktivitetsmidler

LAM er en tilskuddsordning fra Kulturdepartementet spesifikt rettet mot lokale lag og foreninger som driver idrett og fysisk aktivitet for barn og ungdom.