Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100023 Library:100124 in /storage/nfs01/bonzaii/fravuggetilgull.no/wp-includes/wp-db.php on line 1544 fravuggetilgull
X
THERESE JOHAUG
Langrennsløper

Idrett, kultur og organisasjoner er blant formålene som hvert år får store bidrag fra Norsk Tipping gjennom spillemidlene. Her blir du bedre kjent med noen av Norges beste utøvere og mest populære organisasjoner, hva de har oppnådd og hvordan overskuddet fra spillene har bidratt på veien fra vugge til gull.

Instagram

Facebook

Fakta

Fun factsOppvokst:
Dalsbygda
Bor:
Oslo
Født:
1988
Favorittmat:
Brunost
OL-medaljer:
3
Instagram-følgere:
79.000
Har Therese Johaug hoppet i fallskjerm? Har Therese møtt en bjørn? Har Therese vært budeie?

1988

To store blir født

Det samme året som de norske utøverne dro hjem fra vinter-OL i Calgary uten en eneste gullmedalje, gikk Gro Johaug gravid. Lørdag 25. juni 1988 ble det født en liten jente på Røros. Mamma Gro og pappa Torvald kalte henne Therese, og tok henne med hjem til gården i Dalsbygda. En helt vanlig, norsk jente var født – en jente som senere skulle bli Norges godjente i skisporet.

Olympiatoppen ble også født samme år som Therese, og ble etablert på bakgrunn av Prosjekt´88. Prosjekt ´88 og senere Olympiatoppen har vært sentrale i arbeidet med å utvikle de aller beste idrettstalentene i Norge. Spillemidler har vært en viktig del av finansieringen fra oppstarten og fram til i dag.

Spillemidler er betegnelsen på overskuddet fra alle de ulike spillene som drives av Norsk Tipping. I løpet av hele åttitallet fikk idretten i Norge 3,4 milliarder kroner av overskuddet fra Norsk Tipping. Summen øker jevnlig, og i 2012 gikk 2,8 milliarder kroner til idrett og kulturformål.

therese-1989

1992

“Alle” er med i idrettslaget

I 1992 starter fire år gamle Therese sin karriere som skiløper. Det er ikke unaturlig at hun begynte så tidlig, nesten hele bygda er medlem av idrettslaget.

Hun går sitt første skirenn for IL Nansen i Dalsbygda. 

IL Nansen er et gammelt idrettslag som ble stiftet i 1898. I dag er 400 av bygdas 600 innbyggere medlemmer i idrettslaget.

Nansen Skistadion og lysløype er en av løypene i området hvor Therese trente mye som barn. Tre ganger har denne løypa fått tildelt støtte fra spillemidlene for å bygge gode langrennsforhold i bygda. Skianleggene i Os kommune har fått nesten fire millioner kroner i støtte fra spillemidlene.

therse-1992

1999

Kunne Therese vært musiker?

thers-1999-music
Therese har ikke bare gått på langrenn. Hun var med på det meste av mulige fritidstilbud i Dalsbygda før hun valgte å satse spesielt på ski.- Jeg holdt mest på med fotball og turn ved siden av langrenn, og likte godt lagspill. Det ble likevel ski, siden det er en individuell sport og jeg likte å presse meg sjøl på en annen måte, sier Therese.Therese forteller om sin bakgrunn som musiker og skuespiller. Lytt her!

Hun forteller at hun kommer fra en musikalsk familie. Både bror og far spiller flere instrumenter og det er mange spellemenn i slekta. Therese selv er heller ikke helt borte på kulturfronten.

– Jeg spilte piano i flere år, og var også litt skuespiller. Ikke at jeg skal skryte så veldig av det, men det var liksom jeg som fikk hovedrollene i de oppsetningene vi hadde på barneskolen og ungdomsskolen. Det syntes jeg var skikkelig moro, ler Therese.

Norsk Tipping har siden 1948 støttet breddeidretten, og fra 1986 fikk også kultursektoren deler av overskuddet fra pengespill da Lotto ble lansert i Norge.

Therese og andre kornett- og pianospillere har fått økonomisk bidrag gjennom midler som blant annet har gått til Norges Kulturskoleråd og Norges Musikkorps forbund, I 1999 var Therese 11 år. Da fikk ulike kulturformål tildelt 812 millioner kroner av Norsk Tippings overskudd på pengespill.

2002

Den beste seieren

Den gangen Therese endelig slo erkerivalen Siri fra Alvdal under et kretsrenn, er et av hennes beste minner fra idrettsbanen.

Året var 2002. 3,5 millioner kroner ble tilført idrettslag og foreninger i Hedmark fylke gjennom spillemidlene, og kommunale anlegg fikk tildelt over 14 millioner kroner. Therese var 14 år og hun hadde lenge hatt som mål å slå raceren fra Alvdal. Siri fra Alvdal var både større og sterkere enn henne og som oftest ble Therese slått med to minutter.

– Jeg kommer aldri til å glemme det rennet jeg slo henne med to sekunder.

Hun forteller at den dag i dag mimrer hun og Siri, som fortsatt er gode venner, om hvordan tilfeldighetene rår.

17550 barn og unge var medlem av et idrettslag det året i Hedmark. Det var sikkert flere enn Therese som nådde sitt mål i 2002, det være seg på fotballbanen, i tennishallen eller i skiløypene.

2003

Fra drøm til kretsmester

therese-2003

Hvert år deltar utallige barn og unge i kretsmesterskap innen sin idrett, det være seg langrenn, seiling eller annet. Med 12 000 idrettslag og 54 ulike idretter (særforbund), får mange barn sin drøm om å stå øverst på pallen oppfylt.

Therese ble kretsmester for første gang i 2003, og har senere blitt kretsmester i hvert fall fem ganger, ifølge henne selv.

Det er over 32 000 idrettsanlegg i Norge, hvor det holdes kretsmesterskap og andre mesterskap helg etter helg. Norsk Tipping har gjennom spillemidlene bidratt med tilskudd til nesten alle disse anleggene, og i 2003 fikk idretten i Norge tilført over 1 milliard kroner.

therse-2003

2005

Bestemte seg i sofaen

I 2005 var Therese 17 år. Hun hadde allerede vært kretsmester noen ganger, og det var tre år siden hun slo sin bitre konkurrent fra Alvdal med to sekunder. Det var VM i Oberstdorf, og Marit Bjørgen var suveren. Tre gull, en sølv og en bronse tok hun med seg hjem igjen til Norge, og ingen forstod hva hun var laget av. Det var i sofakroken den dagen at Therese fortalte foreldrene sine at hun også skulle stå på toppen av seierspallen en dag.

– De hadde ikke særlig trua på meg akkurat da, ler Therese.

Breddeidretten får mye støtte via spillemidlene, men også på elitenivå får utøverne en del av kaka. I 2005 fikk toppidretten 65 millioner kroner, penger som blant annet ble brukt til å preppe Marit Bjørgen og resten av landslaget til suksess i Oberstdorf.

Fra tid til annen er det mye fokus på doping i idretten, og heller ikke langrenn har vært fri for spekulasjoner. Antidoping Norge er sentral i arbeidet med forebygging av doping, og fikk i VM-sesongen 2005 18 millioner kroner fra spillemidlene.

Det samme året fikk Hedmark fylkeskommune tildelt over 20 millioner kroner i forbindelse med ulike søknader om idrettsanlegg, og i løypene gikk Therese og drømte om gull.

2007

Stort med svømmetur

Da Therese gikk på barneskolen, reiste klassen hennes en gang i mellom til en større skole på Os for å få svømmeundervisning.

– Det var happeningen gjennom et år på barneskole i Dalsbygda, ler Therese. Hun forteller at de ikke hadde ballbinge og slike moderne ting, men fotballbanene ble flittig brukt. Både ballbinger og svømmehaller har det blitt flere av over hele Norge de siste årene.

2007 var året Therese gikk sitt første internasjonale renn i worldcup og tok bronsemedalje under VM i Sapporo. Samtidig ble det gitt 60 millioner kroner i spillemidler til 41 svømmehaller i like mange kommuner.

2009

– Alt gikk tregt

I sesongen 2009/2010 hadde Therese den verste opplevelsen hun har hatt på ski.

– Det var rett før Tour de Ski. Jeg kjente at jeg var sliten og huet var ikke med og jeg gikk bare å sulla og kom langt ned på resultatlista i forhold til hva jeg var vant til. Jeg kom i mål og heiv stavene bortover og bestemte meg for å slutte med langrenn. Heldigvis ombestemte jeg meg fort, ler hun nå, men forteller at det var en ”kjip” situasjon.

Den samme sesongen brøt Therese Tour de Ski, men har kommet sterkere tilbake.

Hør Therese fortelle her:

2010

Thereses 10 millioner

pokal

Under OL i Sotsji denne vinteren, er Thereses største ønske å ta gull på tremila. Under OL i Vancouver i 2010 tok hun sin første gullmedalje da kvinnelandslaget vant stafetten. Det samme året ble det delt ut i gjennomsnitt ti millioner kroner til idrett og kultur hver dag via spillemidlene.

– Therese, hvis du hadde fått ti millioner kroner som du kunne gi til noe innen idrett eller kultur, hva ville du gjort da?

– Oi! Ti millioner er en vanvittig stor sum da! Jeg ville nok brukt dem på barn og unge og lagt til rette for god rekruttering. Jeg vet jo selv hvordan det er å trene i gode forhold, og det er ungene som er framtida.

2012

Fra Finsehytta til Mont Blanc

therese-2012

Nordmenn er glad i å gå på tur, og Therese er ikke noe unntak. For halvannet år siden var hun til og med på toppen av Mont Blanc, et av Europas høyeste fjell med sine 4810 meter.

– Det var rett og slett en skikkelig fin tur, sier Therese.

I Norge har turgleden ført til utallige hytter i fjellheimen, og mange av dem har fått støtte til bygging og restaurering via spillemidlene. De tre mest besøkte hyttene i Norge er Haukeliseter, Preikestolen Fjellstue og Finsehytta. Disse tre hyttene har til sammen 50 000 overnattinger i året. I løpet av de siste årene har de blitt pusset opp ved hjelp av 15 millioner kroner fra spillemidlene.

2013

Thereses tips til fin mage

Det første du må innse hvis du skal ha en fin mage, er at du må trene, sier Therese.

– Du kan ikke sitte i sofaen og forvente at du skal få bra buk hvis du ikke trener den, ler hun.

Hennes beste tips er å kjøpe en strikk du kan trene med.

– En morsom måte å trene på, er å trene med strikk. Kjøp en strikk, heng i den og gyng opp og ned, til sida og løft deg frem og tilbake. Da trener du buken!

2013

Den viktige stillongsen

therese-2013play

Therese bruker den samme stillongsen hele sesongen gjennom, og hvis hun ikke får brunost til frokost den dagen hun skal gå renn, er ikke ting som det skal.

– Jeg tror alle er litt overtroiske på slikt. Det er litt slik at hvis du har gått fort med en skidress, så går du kanskje med den skidressen resten av sesongen. Ellers hvis du går med blå briller, så må du bruke dem hvis det er vinnerbrillene. Jeg har en fast stillongs jeg pleier å bruke også, ler hun og innrømmer at hun er litt overtroisk.

Hør Therese fortelle om overtro:

2014

NM-gull på Lillehammer

therese-2014

Under Ski-NM på Lillehammer 16. – 19. januar stilte Therese til start i én konkurranse – 10 kilometer klassisk. Therese utklasset konkurrentene og tok sitt femte NM-gull. Hun kom i mål ett minutt før Heidi Weng og Marit Bjørgen.

– Det er veldig stort. Det er moro å lykkes så bra på 10 kilometer klassisk. Det er ikke så ofte jeg vinner på denne distansen, sa Therese til NRK.

Etter seieren satte hun seg på flyet til Seiser Alm for å trene i høyden fram mot OL. Konkurransene i Sotsji foregår i høyden, så det er viktig med høydetrening fram mot mesterskapet. Lørdag 8. februar er første konkurransedag for Therese i OL. Første øvelse er 15 km skiathlon. Denne består av 7,5 km klassisk og 7,5 km fri teknikk.

therese-2014-mount

2014

Therese vinner Tour de Ski sammenlagt

therese-beautiful

Det ble norsk storeslem i dette årets Tour de Ski, og Therese er dronninga. For første gang ble det dobbel norsk seier i Tour de Ski; Therese Johaug vant kvinneklassen og Martin Johnsrud Sundby herreklassen.

Søndag 5. januar 2014 ble en stor dag i langrennssporet for de norske langrennsløperne. Therese Johaug klatret først opp monsterbakken og vant Tour de Ski sammenlagt. Hun gråt da hun kom i mål, og sa følgende til NRK:

– Det er en drøm som blir til virkelighet. Jeg er så fornøyd – jeg er så glad!

Under pressekonferansen etter løpet fortalte hun at det var et tøft løp.

– Det er fantastisk å bli den første norske som passerte mållinjen som vinner av Tour de Ski. Man må kjempe med hodet hele veien. Det var tøft, men jeg forsøkte å presse på hele veien og det var en drøm å vinne.

Justyna Kowalczyk har vunnet fire år på rad.

2014

Mitt beste OL-minne

therese-2014-next

Med bronse på 10 km klassisk og sølv på tre-mila i Sotsji er Therese godt fornøyd med egne resultater fra OL. Hun har også god grunn til å være fornøyd med norsk damelangrenn sin innsats og medaljefangst.

Mange norske TV-seere vil nok si at det flotteste øyeblikket under OL var da Marit, Therese og Kristin gikk i mål i samlet flokk på tre-mila. Denne lagseieren er også Therese sitt beste OL-minne. “Premieutdelingen under avslutningsseremonien var en utrolig stolt og sterk opplevelse. Jeg fikk frysninger av å stå sammen med Marit og Kristin foran det store publikummet, se de tre norske flaggene og høre nasjonalsangen”.

2014

Barndomsdrømmen oppfylt – best i verden!

theres2014(1)

– Dette er en følelse jeg aldri trodde jeg skulle få oppleve. Å vinne verdenscupen sammenlagt har vært en drøm siden jeg var ei lita jente, men jeg har aldri trodd at jeg skulle klare det. Dette sier en overlykkelig Therese til NRK like etter målgang på 10 kilometer jaktstart i Falun. Sesongens siste world cup renn handlet i realiteten bare om en eneste ting, duellen mellom Therese Johaug og Marit Bjørgen. Vinneren av den fikk med seg både mini-touren i Falun og verdenscupen sammenlagt.

Therese gikk ut 15 sekunder foran lagvenninnen. Selv om hun ved første runding hadde tapt drøyt fire sekunder, hadde hun god kontroll i de krevende løypene i Falun som neste år arrangerer ski-VM.

Dermed ble det helnorsk på seierspallen i årets verdenscup. Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok tredjeplassen bak Johaug og Bjørgen.

Norsk Tipping er stolt sponsor av Skilandslaget og gratulerer Therese med den imponerende seieren! I tillegg til å være en av de største bidragsyterne til norsk breddeidrett, støtter Norsk Tipping også utøverne på elitenivå via midler som blant annet tildeles Olympiatoppen. I 2013 fikk norsk toppidrett tildelt 113 millioner kroner fra spillemidlene.

2014

Sesongstartvinner på Beito – derfor blir jeg best i år!

theres2014(2)

21. november vant Therese 15 km i sesongstarten på Beitostølen, som hun også har gjort de tre foregående årene. Planen for den kommende sesongen er klar – å holde seg på toppen av pallen.

– Jeg har gjort en god jobb med opptreninga og sett framgang hele veien, sier Therese. Konkret har hun trent mer styrketrening, forbedret staketeknikken og prøvd ut nye styrkeøvelser rettet mot langrennsteknikk.

Selv om hun elsker å gå skirenn var Therese litt nervøs før sesongstarten. – Men det er bare godt å kjenne at det kribler før start, det trigger meg til å være skjerpet og bli bedre!

2015

VM-dronning i Falun

Et fantastisk norsk VM i Falun er over og når status er gjort opp står Therese igjen som VM-dronningen.
Millioner av norske TV-seere har latt seg begeistre av hennes meritter i Falun, og det samme gjelder for kommentatorene:

– Hun har gjort denne tremila til sin egen triumfferd. Hun er VM-dronningen! For en fantastisk langrennsløper, ropte NRKs langrennskommentator Jann Post i det Johaug suste over målstreken på 30-kilometeren lørdag 28. februar.

I tillegg til gullet på tremila tar Therese med seg både stafettgull og gull på 15 km med skibytte.
Nå gleder hun seg til World Cup-avslutning i Holmenkollen og spesielt til favorittdistansen 30-kilometer på hjemmebane.

Norsk Tipping er stolt sponsor og gratulerer med en fantastisk sesong!toppen-av-pallen kopi

2016vinter

2016

Sterk sesongåpning

To helger inn i årets verdenscup har Therese knust all motstand og så langt vunnet alle distanserenn med god margin. “Jeg har aldri gått fortere på ski enn dette. Jeg er nok i min beste form noensinne, både fysisk, teknisk og mentalt. Det går veldig lett,” sier hun til TV 2.

Therese insisterer på at konkurransen vil bli hardere utover sesongen ettersom andre løpere kommer i form, men enn så lenge er det vanskelig å se at noen kan utfordre henne som skidronning.