Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100023 Library:100124 in /storage/nfs01/bonzaii/fravuggetilgull.no/wp-includes/wp-db.php on line 1544 fravuggetilgull
Snu skjermen for å navigere på siden
X
Nora Mørk
Håndballspiller

Idrett, kultur og organisasjoner er blant formålene som hvert år får store bidrag fra Norsk Tipping gjennom spillemidlene. Her blir du bedre kjent med noen av Norges beste utøvere og mest populære organisasjoner, hva de har oppnådd og hvordan overskuddet fra spillene har bidratt på veien fra vugge til gull.

Fun facts

Fakta

Facebook

Har Nora innført tradisjonen med at alle spillere som
debuterer på Larvik må ta med seg en kasse øl?
Har Nora vært stand-up komiker? Har Nora glemt pass før reise på en landslagssamling?
Oppvokst:
Oslo
VM/EM-gull:
3
Født:
1991
Klubb:
Larvik HK
Favorittmat:
And og sushi
Følgere på Facebook:
48 000

1991 – Født

Nora Mørk og tvillingsøsteren Thea ble født i Oslo 5. april 1991. På denne tiden hadde det norske folk begynt å bli vant til at kvinnelandslaget i håndball fikk mye oppmerksomhet i media. Etter en overraskende bronsemedalje under håndball-VM i Nederland i 1986 begynte en gullalder for håndballjentene. I dag er Norge den mestvinnende nasjonen siden 1986.

Tvillingene som ble født i 1991 skulle få mye å si for suksessen til norsk håndball fram til i dag. En annen viktig faktor er de mange norske idrettshallene hvor man kan trene håndball. Siden 1991 har slike haller fått tildelt over to milliarder kroner fra spillemidlene – overskuddet fra Norsk Tipping sine spill.

Baby-nora

SOSTRENEMORK

Vokst opp i hall

Nora kommer fra en skikkelig håndballfamilie. Begge foreldrene spilte i sin ungdom, og både storesøster Kaja og tvillingsøster Thea er i dag aktive håndballspillere. Da Nora og Thea var fem år gamle begynte storesøster med idretten, og tvillingene hang seg på. Siden den dagen har håndballen alltid vært viktigst, selv om Nora har vært innom mange andre aktiviteter gjennom oppveksten.

Noras mor jobbet i Bækkelaget Sportsklubb, så Ekeberghallen var alltid tilgjengelig og ble flittig brukt. Jentene var så glade i å være i hallen at de til og med har overnattet der!

Ekeberghallen ble bygget i 1973 med 500 000 kroner i støtte fra spillemidlene. Senere har den blitt utvidet og renovert med over 3 millioner i støtte fra spillemidlene. Hallen brukes til både konserter, Norway Cup og er hjemmebanen til Bækkelaget sportsklubb.

Elsker fjellet

Nora har gått mye i fjellet med utgangspunkt i familiens hytte i Hemsedal. Blant annet har hun gått Topp 20 – en av Hemsedals mest populære aktiviteter, med fjellturer til 20 ulike topper i området.

Merkingen av mange av disse stiene er det Den norske turistforening (DNT) som står for. De siste ti årene har DNT blitt tildelt over 100 millioner spillemiddelkroner til hytter og løyper i fjellet.

fjellet

Ikke alltid med ball – men alltid med Thea

Nora og tvillingsøsteren Thea har de siste årene spilt sammen i Larvik Håndballklubb og har stort sett fulgt hverandre i alle aktiviteter gjennom oppveksten. I tillegg til håndball var de innom en imponerende rekke
aktiviteter. Alt fra dans, turning, fotball, basket, karate, ridning og snowboard. Fra friidrettstiden i Bækkelaget mener Nora at hun fortsatt har klubbrekorden i kast av liten ball. Hun har også grønt kort i golf og har gått mye i fjellet rundt hytta i Hemsedal.

På spørsmålet om Thea også deltok på disse aktivitetene kommer svaret kjapt.

– Ja, selvfølgelig var Thea med. Jeg har jo aldri gjort noe alene.

Konkurranse i gymtimen

Ikke overraskende var gym et av Noras favorittfag både på barne- og ungdomsskolen. De mange aktive håndballjentene i klassen var ikke sene om å utfordre gutta, så det ble mye konkurranse i timene.

Men aller helst tar Nora en tilbaketrukket rolle i sosiale settinger, for som hun selv sier er hun ”ikke verdens mest utadvendte person”.

Veldig mange norske barn har tilgang til gode flerbrukshaller i tilknytning til sine skoler. I 2007 ble det tildelt over 140 millioner fra spillemidlene til flerbrukshaller i ulike størrelser.

11 år i Bækkelaget

De første elleve håndball-årene var det Bækkelaget som var klubben for Nora.

Bækkelaget Sportsklub ble stiftet høsten 1909 og har i dag seks forskjellige grupper.

Disse er ski (hopp og skiskyting), orientering, håndball, fotball, innebandy og friidrett. Bækkelagets Sportsklub er også kjent for å arrangere verdens største fotballturnering, Norway Cup.

Ekeberg idrettspark, inkludert Ekebergsletta har fått totalt 14,4 millioner kroner fra spillemidlene og Norsk Tipping

Aalborg DH

Allerede som 16-åringer flyttet Nora og Thea til Danmark for å spille for Aalborg.

Nora ble ansett som god nok for en plass på A-laget, men på grunn av regler i Danmark om at spillerne må være fylte 17 år for å spille, ble det i stedet spill med juniorene.

– Det var et ålreit opphold, og selvfølgelig noe å ta med seg videre i karrieren. Men jeg var for ung til å spille, og det var derfor jeg valgte å reise hjem til Norge etter hvert, sa Nora den gang til Nettavisen.

Håndball i Njård, men kunne blitt turner

Sesongen 2008/2009 spilte Nora for Njård, på Makrellbekken i Oslo.

Njårdhallen åpnet i 1960. Av byggekostnadene på 4 millioner kroner kom 600 000 fra tippemidler. I 2014 ble hallen oppgradert og fikk da 2,7 millioner spillemiddelkroner. Da ble det også bygget turnhall.

– Hvis jeg ikke hadde vært håndballproff liker jeg å tro at jeg kunne blitt veldig god i turn, sier Nora

turner

Gjennombrudd for en ny generasjon

Nora vant både EM i 2009 og VM i 2010 med juniorlandslaget. Sammen med to andre fra troppen gikk de rett inn på A-landslaget året etter. 90/91-årgangen hadde tre svært gode år på juniorlandslaget.

– Vi skjønte tidlig at det var mange i denne årgangen som var veldig gode. Et gjennombrudd på mange måter. I denne aldersklassen har vi de beste spillerne i verden.

I dag utgjør disse jentene kjernen på A-landslaget og de spiller for noen av de beste klubbene i Europa.

Overgang til Larvik

Nora fikk tilbud om å spille for Larvik da hun var 16 år men valgte å takke nei. Hun følte seg rett og slett ikke god nok. Men da det kom et nytt tilbud to år senere flyttet hun hjemmefra og oppfylte drømmen om å bli håndballspiller på heltid. Valget var enkelt;

– Det var den beste kontrakten jeg kunne få. Det å få muligheten til å spille med stjerner som Tonje Larsen og Caroline Dyhre Breivang og få bli en enda bedre spiller.

I debutsesongen 09/10 ble det 151 mål på 21 kamper og 2. plass på toppscorerlisten.

Foreldrene har kjørt ned fra Oslo nesten hver eneste kamp for å se døtrene spille i serie og Champions League.

– Jeg har veldig godt forhold til foreldrene mine og de er med meg på oppturer og nedturer.

Larvik HK sin hjemmebane er Boligmappa Arena Larvik. Den ble bygget i forbindelse med den nye Thor Heyerdahl videregående skole og åpnet i 2009. I 2010 ble det spilt innledende runder i håndball-EM for damer i hallen. Hallen har fått 12,9 millioner fra spillemidlene og Norsk Tipping siden åpningen.

A-landslagsdebut og EM-gull

I 2010 kom debuten på A-landslaget med EM som ble arrangert i Danmark og i Norge.

– Da hadde jeg akkurat blitt 19 år og det var veldig stort for meg. Jeg husker turen til Danmark veldig godt.

Haller som ble brukt i Norge var blant annet Arena Larvik og Håkons Hall på Lillehammer.

Håkons Hall ble bygget til OL på Lillehammer i 1994 ved hjelp av 54 millioner spillemiddelkroner.

Beste idrettsminne

Det Nora nevner først som sitt beste idrettsminne er da hun vant Champions League med Larvik i 2011 – som det første norske laget noensinne.

EHF Champions League er den største og gjeveste av europacupene i håndball. Turneringen er for vinnerne av de ulike lands ligaer, samt andre lag med best resultater.

Turneringen arrangeres av Det Europeiske Håndballforbund (EHF) og har blitt avholdt siden sesongen 1993/1994, både for menn og kvinner.

goblet

Skademarerittet

Da Nora ble skadet i 2011 var det starten på en lang og tøff vei tilbake til toppen. Ikke bare kostet det henne OL i London og utallige klubbkamper, men den hverdagen Nora ble gående i var vanskelig, både personlig og sportslig.

I slike situasjoner er støtteaparatet viktig. Nora fikk oppfølging fra både klubb og landslag og jobbet jevnlig med Olympiatoppen og deres trenere.

Toppidrettsenteret er samlingsstedet for mange toppidrettsutøvere, her trenes det, testes det og ikke minst behandles det. Det er Olympiatoppens base, og i 2015 mottok de 128 MNOK i driftsstøtte gjennom spillemidlene.

Nora selv var ikke klar over at det er spillemidler som finansierer Olympiatoppen.

I tillegg har Norges Idrettshøyskole et eget senter for idrettsskadeforskning. Deres mål er å forebygge skader og andre helseproblemer i idrett gjennom et langsiktig forskningsprogram med fokus på risikofaktorer, skademekanismer og forebyggende tiltak. Dette senteret har fått spillemidler og sponsorstøtte på totalt 44 millioner kroner siden 2000.

I tillegg har Norges Idrettshøyskole et eget senter for idrettsskadeforskning. Deres mål er å forebygge skader og andre helseproblemer i idrett gjennom et langsiktig forskningsprogram med fokus på risikofaktorer, skademekanismer og forebyggende tiltak. Dette senteret har fått spillemidler og sponsorstøtte på totalt 44 millioner kroner siden 2000.

Vinnervilje og følelsene utenpå

Nora har opplevde store oppturer og nedturer, og har alltid ”følelsene utenpå” som hun selv beskriver det. Som det første norske laget noensinne, vant Larvik Champions League i 2011, med Nora på banen. Det er den gjeveste klubbturneringen i Europa og er et naturlig høydepunkt i Noras karriere. Tre år senere vant Nora EM i Kroatia og Ungarn med det norske landslaget. Det var et ganske nytt lag som stilte og i følge Nora selv kostet det veldig mye å nå helt til toppen.

– Øyeblikket da vi stod på pallen trygge på å ha gjort et godt mesterskap er et minne for livet.

Nora ble også tatt ut på EM sitt all-star team som beste høyre bakspiller. Hun var Norges toppscorer i turneringen med 41 mål.

Verste idrettsminne

En av de største nedturene på banen kom i Champions League-finalen i 2015 da Larvik tapte for Buducnost fra Montenegro. Larvik tapte bare to kamper hele sesongen, og dessverre var Champions League-finalen en av dem.

– Vi var rett og slett ikke gode nok i den ene kampen. Det kostet dyrt og er fortsatt veldig surt den dag i dag.

VM-gull i Danmark

I desember i 2015 klarte håndball-jentene å vinne VM for tredje gang, med et stort forventningspress på seg. I finalen mot Nederland briljerte laget og vant til slutt 31-23. Nora ble i flere kamper kåret til banens beste av det norske folk. 1,85 millioner nordmenn så VM-finalen på TV og 600 000 hørte den på radio.

All Star Team
Tradisjonen tro ble turneringens All Star Team kåret på finaledagen. Der var det tre norske jenter, to rumenere, en fra Montenegro og en fra finalelaget Nederland.

Målvakt: Tess Wester, Nederland
Høyre kant: Jovanka Radicevic, Montenegro
Høyre bakspiller: Nora Mørk, Norge
Midtback: Stine Oftedal, Norge
Linjespiller: Heidi Løke, Norge
Venstre bakspiller: Cristina Neagu, Romania
Venstre kant: Valentina Ardean Elisei, Romania
Mest verdifulle spiller: Cristina Neagu, Romania

Neste stopp – Györ og Ungarn

– Det er med tungt hjerte jeg forlater Larvik etter sju svært gode år. Det er der jeg har blitt til den håndballspilleren jeg er i dag, men jeg hadde lyst på noen nye utfordringer og oppleve håndballen i et nytt land, sier Nora i pressemeldingen.

Mørk som har vært i Larvik siden 2009, blir en del av den ungarske toppklubben i 2016.

Da blir hun lagkamerat med Heidi Løke, Kari Aalvik Grimsbø og Linn Jørum Sulland. Det ungarske laget har en stolt merrittliste, og har blant annet vunnet Champions League i 2013 og 2014.

Logoklubb