Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100023 Library:100124 in /storage/nfs01/bonzaii/fravuggetilgull.no/wp-includes/wp-db.php on line 1544 fravuggetilgull
Snu skjermen for å navigere på siden
X
DNT
Den Norske Turistforening

Idrett, kultur og organisasjoner er blant formålene som hvert år får store bidrag fra Norsk Tipping gjennom spillemidlene. Her blir du bedre kjent med noen av Norges beste utøvere, hva de har oppnådd og hvordan overskuddet fra spillene har bidratt på veien fra vugge til gull.

Instagram

Facebook

Fakta

Fun facts


 

Stiftet:
1868
Følgere på Facebook:
208.000
Antall hytter:
500
T-merkede ruter:
22.000 km
Dugnadstimer 2014:
559.679
Antall medlemmer 2014:
257.750
Var det DNT som oppfant begrepet “naking”? Skal man ha på grønn lue i fjellet om man er singel? Kan man gå på samme turvei fra Nordkapp til Middelhavet?

1856

Engelskmenn lærte nordmenn å gå i fjellet

Engelske turister var blant de første fjellvandrere i Norge. “Anten er han spikande galen, elder so er han engelskmann”, lyder et gammelt ordtak som sier mye om synet på dristige reiser, og om hvor de første turistene kom fra.

En del av de første engelske turistene på 1800-tallet valgte å gå lange fotturer og i begynnelsen så nordmenn med undring på dette. William Williams var en britisk vitenskapsmann og oppfinner som i 1856 foretok en lang reise til fots gjennom store deler av Norge. Han ga i 1859 ut boka «Through Norway with a Knapsack» og bidro dermed sterkt til å fremme fotturismen i Norge.

I dag er det flest nordmenn som går i fjellet, etterfulgt av svensker, tyskere og dansker. Men engelskmennene er fortsatt å se i den norske fjellheimen, som f.eks Don Hammond som her forteller om sin favoritt DNT-hytte, Glitterheim.

Glitterheim har mellom 1990 og 2003 mottatt 1,3 millioner kroner fra Norsk Tipping og spillemidlene for å opprettholde en god standard som tilfredsstiller både norske og utenlandske vandrere.

Mann

1868

DNT stiftet

“Lad oss gjøre det let og billigt, at riktig mange kan komme og se, hva der er stort og vakkert i vort land”
– Thomas Heftye, DNTs stifter

Den Norske Turistforening (DNT) ble stiftet 21. januar 1868, og i alle år siden har Heftyes ønskemål stått som rettesnor for foreningen. Foreningens formål skulle være “at lette og udvikle Turistlivet her i Landet”.

Etter bruddet med Danmark våknet en ny nasjonal bevissthet i Norge, og et ønske om å bli kjent med landet på en ny måte. Vitenskapsmenn og kunstnere fant veien rundt i norske fjorder, fjell og daler – grepet av romantikkens naturbegeistring.

1868

Den aller første DNT-hytta

1800-tallets DNT-medlemmer var i all hovedsak menn som tilhørte det øverste sjikt av samfunnet, innen vitenskap, kunst og kulturliv. Selv om det var fjellet som fikk mest oppmerksomhet var det også naturlig å gjøre noe i skogsområdene på Østlandet, med kort vei til Oslo. Foreningen merket dermed løyper i Nordmarka og anskaffet båt.

I 1868 kjøpte også DNT sin første hytte, Krokan, ved Rjukanfossen – en av Europas største naturattraksjoner i sin tid. Hytta ligger i Øvre Telemark, med utsikt over Vemork mot Gaustatoppen og Rjukan, og er fortsatt i full drift, selv om den er flyttet fra der den først lå.

 

hytten

1870

Historien om Eidsbugarden og Fondsbu – Tom Stiansens favoritthytte

I 1860-årene danner det seg en vennekrets omkring dikteren Aasmund Olavsson Vinje – Døleringen ble den gjerne kalt – og fra 1863 drar flere av dem til fjells i tre til seks uker hver sommer. De krøp inn i kummerlige jaktbuer og var godt fornøyde med det.

I 1868 sendte Vinje et pantebrev til konsul Thomas Heftye – på rim:

“Men efter som eg meir på Alder steig
og Foten mindre lett frametter seig,
so laut eg sveiva meg og snu,
soleids at eg i Jøtunheimen fekk ei bud,
der eg ein Maanads tid kan liva vel
og styrkja millom Fjellom Skrott og Sjel”.

Vinje var ingen rik mann og han måtte låne penger av konsul Heftye til å reise Eidsbugarden. Slik gikk det til at Heftye overtar Vinjes bu etter hans død i 1870.

1871

Jotunheimen lokket

Det var høyfjellet – Jotunheimen først og fremst – som lokket mest for pionéerene i DNT. I 1870 sto Tvindehaugen ved Tyin ferdig, som den første av mange hytter på høyfjellet. Samme år kjøpte foreningen en steinbu ved Memurubu, og Gjendebu sto ferdig i 1871. Kort etter kom Leirvassbu, Gjendesheim og Krækkja på løpende bånd.

Gjendebu er fortsatt en av DNT sine mest populære hytter og har 8500 besøkende gjester hvert år. Siden 1980 har de mottatt tilskudd fra Norsk Tipping på totalt 4,5 millioner kroner. Spillemidler har også finansiert turstien mellom Gjendebu og Spiterstulen med 483 000 kroner.

Fra 1870 og utover skjøt turisttrafikken fart. Etter Vinjes død blir Eidsbugarden også overnattingssted, og er opprinnelsen til Eidsbugarden Hotell. Eidsbugarden Hotell var et av de mest fasjonable høyfjellshotell i landet og i hotellets store glansperiode gikk herrene i smoking og damene i aftenkjoler og strutsefjær. Samtidig ble “Den Glade Vandrer” bygget for å huse “pøsafanten” eller ryggsekkturisten. I dag heter denne hytta Fondsbu og har vært DNT-hytte siden 1993. Og fjellturistene kommer som de har gjort siden slutten av 1800-tallet.

Fra Fondsbu kan du gå til Skogadalsbreen turisthytte på en tursti som har fått tildelt 131 000 kroner fra spillemidlene.

 

jotunheimen

1884

Første kvinnelige tindebestiger

Therese Bertheau var født i 1861, og hun ble etter hvert den første nordmann som klatret over en lang, sammenhengende periode. Både hennes klatrebragder og at hun banet vei innenfor et mannsdominert område er svært imponerende. Hun var utdannet lærerinne i språkfag, og underviste på Nissen skole
i Oslo nesten hele sin karriere. Med sine språkkunnskaper fungerte hun som tolk for utenlandske klatrere og fikk også venner fra mange land.

Baal

Therese gikk sin første tur i Jotunheimen i 1884 og startet med fjellklatring og toppturer året etter. Hun var blant annet den første kvinnen på Store Skagastøltind og i 1902 ble hun valgt inn som varamedlem som første kvinne i DNT sitt styre. Etter hennes førstebestigning av Austre Holåtinden i 1896 ble denne toppen kalt Tussetind etter Therese – en av få fjelltopper som er oppkalt etter en kvinne.

Forstedame

Forstehytte

1907

Første vinterovernatting mulig

I 1907 kunne man for første gang ta inn på en turisthytte på vinterstid. Da åpnet Glitterheim dørene i påskeferien. Visste du forresten at Glittertindplatået er Norge og Nordens høyest liggende villmark? Denne DNT-hytta ligger 1384 meter over havet. I årene fra 1990 til 2003 har Glitterheim mottatt 1,3 millioner fra spillemidlene.

1922

Vibeke Klemetsens barndoms paradis

Gjevilvasshytta ligger sørøst i Trollheimen og er et naturlig startsted for turer i dette vakre fjellområdet både sommer og vinter. Jøldalshytta, Trollheimshytta og Bårdsgarden er blant de nærmeste nabohyttene. Gjevilvasshytta ble turisthytte i 1922. Bygget fra 1819 er fredet og har tømmer fra helt tilbake til 1739. Det gjør Gjevilvasshytta til landets eldste bygning som er
i bruk som turisthytte.

Dette er i seg selv verdt turen inn hit, og mange mener den gamle bygningen er den vakreste turisthytta i landet.

I perioden 1980 til 2010 ble Gjevilvasshytta renovert ved hjelp av over en million kroner
fra spillemidlene.

 

Kart

1926

Kiteren Kari Schibevaag sin favoritt

Stranddalshytta blir av mange kalt “perlen i Ryfylkeheiane”. Hytta ligger fint til ved Stranddalsvatnet i Suldal. De fleste kommer hit for
å oppleve den unike naturen og trivelige atmosfæren på hytta.
Mens andre kommer opp for å nyte en av de berømte komlemiddagene som blir servert på tirsdag, torsdag og søndag
i sommersesongen. Stranddalshytta ligger 1000 meter over havet
og midt i Dyraheio landskapsvernområde. Stedet er et eldorado for planteelskere og geologisk interesserte.

Renovering og prosjekter på Stranddalen turisthytte har blitt
mulig med 3,8 millioner kroner fra spillemidlene i løpet av en
periode på 20 år.

1926

DNT ung-sjefen velger seg Fannaråkhytta

Fannaråkhytta er Norges høyest beliggende turisthytte, 2068 meter over havet. Hit kommer du hvis du går fra Skogadalsbøen, Sognefjellhytta, Krossbu eller Turtagrø. Få topper kan konkurrere med Fannaråkens utsikt. Soloppgang med Jotunheim-topper i et 360 graders skue er en utsikt man aldri glemmer.

Hytta har fått 1,3 millioner i støtte fra spillemidlene og er manges favoritt. Se hvorfor DNT ung-leder Hanna Melhus mener at dette er den aller flotteste av DNTs hytter.

1929

Therese Johaug om midtpunktet i Rondane

I 1929 ble Rondvassbu, vakkert beliggende i sørenden av Rondvatnet, kjøpt av DNT. Den er midtpunktet i Rondane og er en meget populær hytte med fristende topper på alle kanter. Hytta er betjent i påsken og sommersesongen og har 128 sengeplasser.

Siden 1984 har Rondvassbu søkt og fått tildelt spillemidler hele 17 ganger – totalt 3,8 millioner kroner.

Går skistjernene tur uten nummer på brystet?

Ja, flere av våre stjerner på langrennslandslaget er godt over middels interessert i å rusle på tur i den norske fjellheimen. Når Marit Bjørgen er hjemme i Midt-Norge så er det Gjevilvasshytta og trekanten i Oppdalsfjella som er favorittområdet. Martin Johnsrud Sundby anser seg som ”oppvokst på Eidsbugarden”, mens Åge Skinstad har mange flotte minner fra Målia Turisthytte.

Målia var Hamar og Hedemarkens Turistforenings første støttepunkt på Hedmarksvidda. I 1933 ble hytta deres eiendom, da foreningens første

formann, Georg Stousland egenhendig kjøptden og overrakte den til turistforeningen som julegave på lille julaften. Samme sesong hadde Målia 2000 besøkende.

I 2013 starter rehabilitering av hele anlegget på Målia; serveringshytta, overnattingshytta og “Stousland-hytta”.

Rehabiliteringen av serveringshytta ble gjennomført sommer og høst 2013 og hytta hadde “prøveåpning” søndag 13. oktober. Målia og Stousland har fått tildelt 372 000 kroner i spillemidler til renoveringer.

1940

Tyskerne beslagla kontoret

Krigen hadde store følger for DNT. Arbeidet på kontoret i Oslo stoppet nesten opp og de ansatte fikk ikke betalt ut lønnen de hadde krav på. Tyskerne beslagla også hele kontoret i 1941. Flere ansatte meldte seg til motstandstjeneste og det gikk rykter om kamper rundt hyttene i fjellene. Etter at rapportene fra hyttevertene var kommet inn kunne man summere opp skader på bygninger, inventar, sengetøy og matlagre på til sammen 20.000 kroner.

 De mest nødvendige reparasjoner ble gjennomført men alle nye byggeprosjekter ble utsatt. Antallet besøkende gikk kraftig ned 1940, men tok seg voldsomt opp i 1941. Da fant mange nye grupper veien til fjellene og DNTs hytter.

Hytta på bildet er Fieldfarerhytta, en hytte som er bygget opp og brukt av motstandsmenn under krigen.

1941

Bjørnhollia, DNT-sjefens favoritt

Sør i Rondane, med sine lune dalføre og flotte natur ligger Bjørnhollia og venter på fjellturistene. Her har du alt innen rekkevidde – toppturer, rusleturer eller fisketurer. Tunet på Bjørnhollia har mottatt byggeskikkspris som et av de flotteste turistanleggene i fjellheimen. Spillemidlene har finansiert godt vedlikehold av anlegget med 3,5 millioner kroner fra 1981 og fram til i dag.


Kajaroer

1947

DNT sin mest besøkte turisthytte

Haukeliseter er den best besøkte DNT-hytta, med 18700 besøkende årlig. Det er nok ikke så rart, det er et yndet stoppested for de som kjører mellom øst og vest i Norge. En lunsj i spektakulær natur med deres berømte rømmegrøt som et av trekkplastrene. Haukeliseter har siden 1984 mottatt 6,3 millioner kroner via spillemidlene og er dermed den DNT-hytta som har mottatt desidert mest av Norsk Tipping sitt spilloverskudd.

1947

Abid Raja sitt besøk på ”sjekkehytta” på Finse

Finsehytta var den nest mest besøkte DNT-hytta i 2013. Spesielt sykkelturen fra Finse til Flåm er en populær aktivitet. Hytta er også plassert i kategorien ”sjekkehytte”. Her kan du høre mer om Abid Raja sitt besøk på sjekkehytta på Finse.

Denne hytta har fått tildelt 5.5 millioner kroner fra spillemidlene til utbedringer og renovasjoner siden 1986.

1948

Norsk Tipping ser dagens lys

1948 var Norsk Tippings første år med spill. Samme år bygget turistforeningen blant annet følgende hytter: Finsehytta,Liomseter, Storkvelvbu, Øyuvsbu, Todalshytta, Preikestolhytta
og
Schulzhytta.

Alle disse hyttene har søkt om og fått tildelt store summer fra spillemidlene – overskuddet fra Norsk Tipping sine spill.

 

TippingLogo

1950

DNT fra Nordkapp til Lindesnes

Plassert på Magerøya, 71 grader nord ligger Vannfjordhytta som landets nordligste turistforeningshytte. Hytta er først og fremst en ulåst dagsbu for turgåere som vil ha tak over hodet når nistepakken skal spises, men den har også to sengeplasser. Den ble satt opp av telegrafstolper i forbindelse med bygging av ny telefonlinje like etter krigen.

Lengst sør i landet vårt kan ta turen til Gården Li – DNTs sørligste hytte.

Den restaurerte gården ligger på Hidreheia og ble offisielt åpnet i juni 2009. Den består av et våningshus med overnattingsplass til 16 og ei løe med overnattingsplass til 20. Det tar 20 minutter å spasere fra kaia til gården, gjennom vakker og trolsk edellauvskog.

I 2008 fikk Flekkefjord og Oplands Turistforening tildelt 226 000,- fra spillemidlene til en ny tursti til Gården Li.

DNT_1

1962

Utenriksministerens nasjonalpark

1960-DNT

DNT tok tidlig opp spørsmålet om å få opprettet nasjonalparker. Allerede i 1904 tok daværende formann Yngvar Nielsen til orde for dette. Men det skulle gå mange år før Rondane nasjonalpark,
landets første, ble opprettet i 1962. Og først i 1980 kom Jotunheimen nasjonalpark. Gjende ble vernet mot kraftutbygging gjennom Verneplan 1 for vassdrag i 1973. Dette var en av DNTs merkesaker
i 70 år.

Visste du at vår utenriksminister Børge Brende er oppkalt etter en nasjonalpark? Nemlig Børgefjell Nasjonalpark i grenseområdet mellom Nord-Trøndelag og Nordland. Denne parken ble opprettet
i 1963. I en tale i Børgefjell i 2003 sa Brende følgende: – Jeg har aldri lagt skjul på at jeg har et spesielt forhold til Børgefjell – her har jeg tråkket mine barnesko – her lærte jeg å sette pris på fjellet og friluftslivet. Jeg er umåtelig stolt over å være oppkalt etter dette fantastiske fjellområdet!

1975

Virvasshytta – Indre Helgeland, Nordland

I 1975 ble Virvasshytta i Nordland bygget. Den ligger nær utløpet av Virvatnet. Hytta har seks rom med i alt 16 sengeplasser og ble nyrestaurert i 2004. De har fått tildelt spillemidler på totalt 215 000,- i perioden 1983-2003.

Anne Mari Aamelfot Hjelle har jobbet i DNT i 27 år og er ”Mor DNT”. Se hvorfor akkurat Virvasshytta er hennes favoritt.

1979

Norsk Tippings overskudd til friluftsliv for første gang

På 70-tallet pågikk en politisk prosess med mye motstand mot å gi tippemidler til friluftsliv i fjellet. 1979 ble det politisk enighet og DNT fikk spillemiddeltilskudd for første gang. Ordningen går i all hovedsak til DNTs turisthytter i fjellet, og DNT tar også del i saksforberedelsene. Det er også åpent for foreninger med ”tilsvarende formål som DNT” å søke om de samme midlene.
Det første året ble det gitt 1 million kroner til ombygging av turisthyttene Sandhaug og Olavsbu, samt til en del løypetiltak.

De fleste søknader om spillemidler til friluftsliv blir innvilget og man mottar da mellom 33-50% av kostnadene for prosjektet. De resterende kostnadene dekkes av dugnadstimer og egenkapital.

I 2014 fikk DNT tildelt/tilført kroner 15,4 millioner i ordningen.

1979-DNT

1988-DNT

 

1990

Alle hyttene skal besøkes

I 1990 bestemmer Merete Eliassen seg for å besøke alle DNT sine hytter og hun starter på prosjektet med en gang. Nå har hun besøkt 550 hytter og er godt i gang med et prosjekt til –
å besøke nedlagte DNT-hytter.

Det finnes flere som har samme målsetning som Merete og mange har vært på et imponerende antall hytter. Har du vært på flere enn 100 hytter i DNT-systemet? Da er du kvalifisert til å få en forgylt versjon av den klassiske DNT-nøkkelen.

1988

Norges største ungdomsorganisasjon stiftes

Visste du at DNT ung er landets største ungdomsorganisasjon med 32 000 medlemmer mellom 13 og 26 år? Her er noen viktige milepæler fra organisasjonens 26-årige liv:

1988 – DNT-U opprettets.

1999 – Tidenes første BaseCamp arrangeres i Leirdalen i Jotunheimen.

2006 – OPPTUR, den nasjonale toppturdagen for 8. klassinger over hele landet, arrangeres for første gang.

2007 – DNT ung starter et samarbeid med festivalen Vinjerock
i Jotunheimen.

2007 – OPPSTART innføres; en nasjonal hytteturhelg for ungdom
i alderen 5.-9. klasse flere steder over hele landet.

2007 – DNT får Årets gave på 10 millioner fra Sparebanktstiftelsen DnB NOR, og prosjektet ”Ekspedisjoner for alle” dras i gang,
med en skikkelig ungdomssatsing i DNT.

1999

Barnas Turlag etableres

1999---DNT

Barnas Turlag ble etablert i 1999 for barn opp til 12 år.

Gjennom Barnas Turlag treffer man andre barnefamilier på arrangerte turer både i nærområdet der du bor og på fjellet. Man kan dra på lavvo- og hytteturer, fisketurer eller klatrekvelder, fjell-leirer og helgeturer og barna kan reise med eller uten foresatte.

Medlemmer i Barnas Turlag bor gratis på selvbetjente og ubetjente hytter over hele landet, og får rabatt på de betjente hyttene.
Det finnes over 130 lokale Barnas Turlag.

2003

71 grader Nord – sjefen og Presten

I nærheten av Henningsvær ligger fjellet Presten som er kjent langt utenfor landets grenser som en spektakulær topptur.

Rekrutteringen av lokale klatrere som kan bestige Presten er også tatt hånd om. I 2003 sørget nemlig spillemidler for at Henningsvær skole kunne sette opp en klatreinstallasjon.

Se hvorfor Tom Stiansen, som har gått Norge på langs 14 ganger som programleder for 71 grader nord trekker fram nettopp Presten som sin aller beste turopplevelse.

2003---DNT

2010

Trompetist i verdensklasse på fjelltur

2010---DNT

Tine Thing Helseth kaller seg selv en ”ordentlig byjente” som ikke er veldig ofte på fjelltur. Men hun har spist vafler på Gaustatoppen en gang.

– Jeg har faktisk gått til Gaustatoppen, som i seg selv er ganske eksepsjonelt. Det vet de som kjenner meg. Og grunnen er rett og slett at jeg har ekstrem høydeskrekk. Heldigvis var det tett tåke, så jeg fikk ikke med meg hvor høyt oppe vi var før jeg kom opp.

Men hvorfor nettopp Gaustatoppen? Det var trompeten som trakk henne dit, på grunn av et oppdrag hun fikk i forbindelse med avduking av en jubileumsvarde på den populære stien.

Gaustatoppen (1883 moh) er Telemarks høyeste fjell, og en yndet destinasjon for turgåere på sommeren, frikjørere på vinteren eller de som vil nyte utsikten etter å ha tatt Gaustabanen opp. Helt på toppen ligger Gaustatoppen turisthytte, som har fått 413 000 kroner i spillemidler gjennom flere tildelinger på slutten av 90-tallet. Norsk Tipping har også hatt en sponsoravtale med DNT. Dette samarbeidet har fram til 2014 hatt en verdi på over seks millioner kroner.

2010---DNT

2014

DNT i dag

2014---DNT

Den Norske Turistforening (DNT) er i dag Norges største friluftslivsorganisasjon med over 250.000 medlemmer. Organisasjonen består av 57 medlemsforeninger med tilknyttede lokallag. DNT arbeider for å fremme et enkelt, aktivt, allsidig
og miljøvennlig friluftsliv og for å bevare natur og kulturverdier.

En viktig bidragsyter til dette arbeidet er Norsk Tipping som
i 2014 tilførte DNT 15,4 millioner kroner via spillemidlene og 1,6 millioner gjennom sponsoravtalen.

2014

Første DNT-hytte ved Oslofjorden

15 sengeplasser, 10 meter til sandstrand, egen brygge og et naust full av kajakker. Kun en liten båttur fra Vippetangen i Oslo sentrum ligger Turistforeningens nye paradis. På Langøyene, innerst i Oslofjorden, blir en gammel sveitservilla i sommer åpnet som hytte og kan bookes av padlere, badere og turfolk.

Mange millioner spillemidler finansierer hvert år både idrettsanlegg og kulturtiltak i tillegg til DNT-hytter. Et eksempel på dette er byggingen av sandvolleyballbanen på Langøyene som spillemidlene finansierte i 1995.

   

DNT_10_l

2014

Hytte 500 – Rabothytta i Hemnes

Ved Okstindane i Nordland åpner en spektakulær turisthytte
i august 2014. Hytta ble stemt fram som verdig til å bli DNT sin hytte nr 500 under årsmøtet i juni.

Et imponerende dugnadsarbeid i en liten lokalavdeling har reist hytta og gjennom tildeling av spillemidler har Rabothytta mottatt 2 millioner kroner til byggingen.

DNT_1_r

2015

Bygger klatrevegg

I august 2015 skal klatreanlegget Haugalandsveggen
åpnes i Haugesund.

DNT driver ikke bare med hytter og turveier. Et eksempel på et aktuelt prosjekt som skal realiseres ved hjelp av DNT og spillemidler fra Norsk Tipping er buldrevegg og nybegynnervegg
i Haugalandsveggen klatresenter. Haugesund Turistforening går inn med 550.000 i Haugalandsveggen AS.

– Klatring er en fin inngangsport til friluftslivet, spesielt for de yngste. Det ønsker vi å være en del av, sier daglig leder
i Haugesund Turistforening, Rolf Svendsen.

I tillegg til ordinære spillemidler innstilte Norges Klatreforbund Haugalandsveggen på 1. plass til å motta ekstraordinære midler fra Kulturdepartementet. I mai 2014 ble det klart at de fikk
1 million fra anleggspolitiske midler.

– Dette nye anlegget vil være til glede for både barn, ungdom og voksne, nybegynnere og erfarne klatrere. Hallen blir i det hele tatt en stor vitamininnsprøyting for klatreidretten og klatre- og fjellsportmiljøet i området, sier kulturminister Thorhild Widvey.

last--DNT

2015---DNT

 

2015(2)---DNT