Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100023 Library:100124 in /storage/nfs01/bonzaii/fravuggetilgull.no/wp-includes/wp-db.php on line 1544 fravuggetilgull
Snu skjermen for å navigere på siden
X
Bartosz Piasecki
Sportsfekter

Idrett, kultur og organisasjoner er blant formålene som hvert år får store bidrag fra Norsk Tipping gjennom spillemidlene. Her blir du bedre kjent med noen av Norges beste utøvere og mest populære organisasjoner, hva de har oppnådd og hvordan overskuddet fra spillene har bidratt på veien fra vugge til gull.

Instagram

Fakta

Fun facts


Fødested:
Tczew, Polen
Bor:
Oslo
Født:
1986
Medaljer:
Bronsemedalje i U23 EM og sølv i OL
Jobb:
Lærer i IT og matematikk
Følgere på Twitter:
3 655
Har Bartosz sprøyteskrekk? Er Bartosz vegetarianer? Har Bartosz et lår som er 8 cm større enn det andre?

1989

En skal tidlig krøkes

Bartosz Piasecki ble født 9. desember 1986 i byen Tczew nord i Polen. Allerede tre måneder gammel fikk han sitt første fekteutstyr. Faren Mariusz har tidligere representert det polske fektelandslaget, og hadde en klar plan for Bartosz. Fekteutstyret har han den dag i dag.

Samme år som Bartosz ble født, så pengespillet LOTTO dagens lys i Norge. Norsk Tipping hadde siden
oppstarten i 1948 bidratt med spillemidler til idrett og
forskning, men med nykommeren LOTTO fikk også
kultursektoren deler av overskuddet. Nyvinningen bidro til vekst i norsk kulturliv ettersom det ble lovfestet at
67 prosent av alt LOTTO-overskudd skulle gå til kulturformål.

bartosz-little-one

 

bartosz-1989

1994

Kortvarig fotballkarriere

bartosz-1994

Fotballkarrieren på Ullern var kort. Den varte faktisk bare i to sesonger. Store deler av klassen startet på samme lag, og Bartosz hev seg med.

– Jeg kan vel innrømme at jeg aldri har vært noe stort balltalent. Jeg briljerte ikke akkurat på banen, men jeg klarte å putte noen mål i løpet av min tid.

Etter at Bartosz sluttet i Ullern har klubben laget
kunstgressbane. Siden 2003 har de fått tildelt i overkant av tre og en halv million kroner i spillemidler til fotballbanen på Oslo vest.

1996

Det første fektestevnet

I februar 1996 fektet Bartosz sitt aller første stevne. Det var Norgesmesterskapet for U13 på Bygdøhus i Oslo.

I dag trener Bartosz flere unge, lovende fektere i Bygdøhus flerbrukshall. I 2003 fikk hallen tildelt
6,6 millioner kroner fra spillemidlene.

2000

Konkurranseinstinktet kom tidlig


bartosz2000

Interessen for idrett har alltid vært stor. Far Mariusz og mor Barbara drev med idrett selv, samtidig som begge studerte på idrettshøyskolen.

– Min lillesøster og jeg har på mange måter blitt dratt med. Vi har alltid konkurrert internt i familien, til og med i brettspill og kortspill. I dag setter jeg utrolig stor pris på idrett. Jeg ser vanvittig mye idrett på TV og blir glad hver gang kanalene sender noe annet enn fotball og ski. Det finnes så mye fascinerende idrett og gode norske idrettsprestasjoner som sjelden blir vist på TV.

2002

Barndomsdrømmen

Bartosz hadde ingen barndomsdrøm om å bli en stor fekter. Det var nemlig noe helt annet som var den store drømmen.

2006

Fektemiljøet i Norge

Visste du at vi i Norge har 500 aktive fektere fordelt på 22 klubber?

Gjennom sin samarbeidsavtale med Norges
Idrettsforbund sponser Norsk Tipping 15 særforbund. Ett av særforbundene er Norges Fekteforbund.

Her kan du lære mer om hva fekting går ut på.

2008

Sparringspartner i Beijing-OL

I 2008 kvalifiserte Sturla Torkildsen seg til OL,
24 år etter at en norsk herrefekter sist hadde deltatt i et OL. Siden lekene skulle være i Kina måtte utøverne reise tidlig for å akklimatisere seg, og noen måtte bli med på turen som treningspartnere for Sturla. Som unge og lovende utøvere fikk Bartosz og Fredrik Backer bli med og oppleve OL på nært hold.I tillegg til å være en av de største bidragsyterne til norsk breddeidrett, støtter Norsk Tipping også utøverne på elitenivå via midler som blant annet tildeles
Olympiatoppen. I 2008 fikk norsk toppidrett tildelt 75 millioner kroner fra spillemidlene.

2008

Flaut møte med sykkel-kjendis

Da Bartosz møtte Kurt Asle Arvesen under OL i Beijing.

bartosz-208

2009

Møt opp i god tid!

Se hvordan Bartosz forbereder seg til kamp.

Grasrotandelen ble lansert 1. mars 2009. Gjennom denne ordningen kan du støtte en forening med fem prosent av innsatsen på de fleste spillene du deltar i hos Norsk Tipping. Det er ni forskjellige fekteklubber som har registrert seg som mottakere, blant annet Bartosz’ klubb Bygdø fekteklubb.

clouds-bartozs

2009

Første internasjonale medalje

Bartosz tok sin første internasjonale medalje i U23 EM i ungarske Debrecen i 2009. Se hvorfor oppladningen til mesterskapet var langt ifra optimal.
2010

Kjært forhold til Hotel Cæsar

Bartosz elsker Hotel Cæsar og har fulgt med helt siden starten. Visste du at han også har hatt en rolle i
såpeoperaen?

2011

Langsom skitur

Bartosz ble født uten ski på beina, og går sjelden på tur. Når Bartosz en sjelden gang kommer seg ut i sporet tar det tid. Lang tid.

Østmarka er et populært rekreasjonsområde for
innbyggere i Oslo og Akershus. I tillegg til å finansiere skiløyper og idrettsanlegg er spillemidlene fra Norsk Tipping også viktigste økonomiske bidragsyter til Den norske turistforening (DNT). DNT-hytter i Østmarka er Øvresaga og Røyrivannskoia.

2012

OL-kvalifisering i Bratislava

Å kvalifisere seg til OL i fekting er utrolig vanskelig. I et VM stiller det over 200 fektere, og hver nasjon kan stille med opp til fire utøvere hver. I et OL er det kun plass til omlag 30 utøvere, så det sier seg selv at nåløyet er mye trangere. 

– De beste fekterne i verden uttaler ofte at «det er vanskeligere å kvalifisere seg til et OL, enn å vinne ». Når du først har kommet deg gjennom de vanskelige kravene er det ikke langt til toppen, forklarer Bartosz.

Hør historien om hvordan Bartosz kvalifiserte seg til London-OL.

2012

Cola- og burgerdiett under OL

– Fektere er generelt ikke veldig opptatt av kosthold. Fekting er en såpass teknisk og taktisk krevende idrett at det har vært medaljevinnere i VM og OL som har vært overvektige. Dette er mulig fordi det ikke settes så store krav til hurtighet, utholdenhet og styrke. Det er viktig å fekte lurt og være mentalt sterk, men selvfølgelig vil det alltid lønne seg å være i god fysisk form.

bartosz-2012-cola
2012

OL i London – fikk motstanderen til å gråte

Hør Bartosz fortelle om den store dagen.

– Det å ta sølv var bare helt ubeskrivelig!

Norges beste plassering i fekting før Bartosz’ sølvmedalje var Nils Koppang sin 11. plass i OL i
Los Angeles i 1984.

I 2012 fikk Olympiatoppen tildelt 108 millioner kroner i spillemidler. Spillemidlene er overskudd fra Norsk
Tippings virksomhet.

2013

Idrettsgallaen

bartozs-2012cup

For første gang ble en fekter nominert til priser på Idrettsgallaen. Bartosz ble nominert til tre priser: Årets navn, Årets nykommer og Åpen klasse.

– Jeg fikk prisen for Åpen klasse. Et morsomt og
underholdende arrangement, som det var gøy å være en del av. Det jeg husker best er selve middagen og at jeg satt ved siden av statsministeren. Det var ikke alltid like lett å småprate med ham. I tillegg var jeg vanvittig nøye med bordskikken. Litt annerledes enn å spise middag hos mor og far, forteller Bartosz.

Idrettsgallaen arrangeres hvert år i starten av januar, og er idrettens egen prisutdeling. Gallakvelden er et
samarbeid mellom Norges idrettsforbund, NRK og Norsk Tipping og ble arrangert for første gang i 2002.

2013

En smak av rampelys

Det var få som visste hvem Bartosz var før OL, men
etter at han kom hjem fra London var han på alles
lepper og på alle forsider.

2013

Knuste Iron Maiden-vokalisten

123

Etter suksessen i London har Bartosz opplevd mye, og et av høydepunktene han trekker frem er møtet med vokalisten i Iron Maiden, Bruce Dickinson. Han fektet i sin barndom i Storbritannia og har kvartfinalen i britisk mesterskap for juniorer som beste resultat. Dickinson var på besøk i Norge og ville utfordre Bartosz til kamp.

– Vi fektet i nær en halvtime før vi avsluttet med en kamp som jeg vant 5-0. Litt slemt kanskje, men Bruce tok det med godt humør. I tillegg fikk vi tid til en liten prat. Det morsomste med hele opplegget var at det samlet seg et titalls mennesker i den lille fektesalen på Bygdøhus i Oslo. Det var helt stappfullt, og de var ikke der for å følge meg. Da fektingen var over kastet de seg over Bruce for å få bilder og autograf. Han tok seg tid til alle sammen. En utrolig morsom opplevelse både for meg og for fansen som dukket opp.

2013

Mental trening

2013

Den mentale styrken er utrolig viktig i fekting. Kampene er korte og intense. Ofte er det små detaljer som avgjør om det blir seier eller tap. I tillegg ender omtrent
annenhver utslagningskamp med ”første støt vinner”. 
 – Jeg jobber veldig lite med mental trening, noe som skyldes prioritering av begrensede ressurser. Det er lite penger i norsk fekting og da blir det nedprioritert. Men det blir jevnere i toppen i min idrett etterhvert, så den mentale delen må styrkes.


2014

Treningstips

– Fektetreningen er veldig spesialisert. Vi jobber med beinarbeid, tekniske aksjoner og har sparring den største del av tiden.

Alle, uansett alder, kan begynne med fekting. Hør
Bartosz sine treningstips for å bli en god fekter.
På fekting.no kan du lese mer om hvordan du kan
begynne med fekting.

2014

Starter helgen med innebandy

1233

Etter at fredagens siste undervisningstime er unnagjort på Wang Toppidrettsgymnas, samles lærerne til
innebandytrening.

– Vi pleier å være mellom åtte og tolv personer som spiller. Jeg vil påstå at det er den treningsøkten jeg gleder meg mest til i løpet av uken. Det er en morsom form for intervalltrening og det er godt å gjøre noe annet enn bare fekterelatert trening. De to siste årene har jeg også vært til stede under NM-finalene i innebandy og sett mine tidligere elever spille, forteller Bartosz.
Overskuddet av Norsk Tipping sine spill fordeles via spillemidlene. I hovedfordelingen finnes det også en egen utstyrsordning. Fra denne ordningen har
Bandyforbundet mottatt midler til utstyr.

2014

Kobler av med bowling, bordtennis og biljard

– For det første skulle jeg gjerne ønske jeg hadde mer tid til å koble av. Det er ikke så lett å jobbe 100%
samtidig med trening og konkurranser på høyt nivå. Mens de beste fekterne i verden trener to ganger om dagen og hviler mellom, så trener jeg en til to ganger om dagen og jobber mellom, forteller Bartosz.

2016

Bronse i Europalekene

Etter å ha innledet gruppespillet med en fjerdeplass fektet Bartosz seg gjennom finalerundene med flere knepne seire mot tøff konkurranse. Det endte med bronse etter tap i semifinalen for russiske Sergej Khodos, men lekene i Baku kan oppsummeres med nok et sterkt resultat for nordmannen, som en av to norske medaljevinnere.

3-Place-Bartozc