Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100023 Library:100124 in /storage/nfs01/bonzaii/fravuggetilgull.no/wp-includes/wp-db.php on line 1544 fravuggetilgull
Snu skjermen for å navigere på siden
X
Årets Ildsjel

Årets ildsjel-prisen er utviklet av Norges idrettsforbund i samarbeid med Norsk Tipping.
I 2005 ble det besluttet å etablere en pris som skal tildeles personer som har utmerket seg gjennom sitt engasjement og innsats for idretten. Over hele landet er det tusenvis av frivillige ildsjeler som gjennom hele året legger ned en uvurderlig arbeidsmengde for sine klubber og utøvere. Norsk idrett er helt avhengig av slike ildsjeler, og prisen Årets ildsjel deles ut i ærbødig takknemlighet til de som ved sitt frivillige arbeid bidrar for å holde hjulene i gang.

Her kan du lese om alle årets ildsjel-vinnere fra 2005 og fram til i dag.

2002 - Fill Idrettsgallaen

2002

IDRETTSGALLAEN

Siden oppstarten i 2002 har Idrettsgallaen blitt arrangert hvert år, første eller andre lørdag i januar. Gallaen er idrettens egen prisutdeling og sendes direkte på NRK.

Idrettsgallaen er et samarbeid mellom Norges idrettsforbund og Olympiske komité, NRK, Norsk Tipping og Norges Fotballforbund. Det deles ut priser i en rekke klasser, blant annet Årets navn, Årets lagspiller og Årets ildsjel.

2005

2005

IDEEN OM ÅRETS ILDSJEL BIR FØDT

Årets ildsjel-prisen er utviklet av Norges idrettsforbund i samarbeid med Norsk Tipping.
I 2005 ble det besluttet å etablere en pris som skal tildeles personer som har utmerket seg gjennom sitt engasjement og innsats for idretten. Over hele landet er det tusenvis av frivillige ildsjeler som gjennom hele året legger ned en uvurderlig arbeidsmengde for sine klubber og utøvere. Norsk idrett er helt avhengig av slike ildsjeler, og prisen Årets ildsjel deles ut i ærbødig takknemlighet til de som ved sitt frivillige arbeid bidrar for å holde hjulene i gang.

2005 - KRITERIER

 

2005

KRITERIER

Kriterier for å vurderes som Årets ildsjel:

  • Vedkommende har gjort en solid innsats for idretten.
  • Hun/han kan være enten trener, tillitsvalgt eller ha andre verv.
  • Hun/han kan ikke være ansatt i eller lønnet av klubben.

Dersom du kjenner en person som passer til denne beskrivelsen kan du nominere vedkommende som kandidat til å bli Årets ildsjel. (link til mer informasjon om direkte nominering inn her?).

Prisen er en flott anledning for hele Idretts-Norge til å vise sin takknemlighet til alle ildsjeler og frivillige i små og store idrettslag.

– Vi vet at idretten er tuftet på frivillighet. De som skal ha den aller største æren for den gode lokale aktiviteten er alle frivillige trenere, ledere, dugnadsarbeidere og tillitsvalgte, sier idrettspresident Børre Rognlien.

2006

SVERRE ØFSTAAS

FRIIDRETT I MOELVEN IDRETTSLAG


På Idrettsgallaen i januar 2006 ble den aller første ildsjel-vinneren kåret. Den verdige vinneren var Sverre Øfstaas som har lagt ned et imponerende arbeid innenfor stavsprang i Moelven Friidrett siden 70-tallet. I begrunnelsen for prisen står følgende: Sverres arbeid er fylt av iver og begeistring. Han viser et ekte engasjement i en idrett som ikke er så stor i Norge.

– Glede, frivillighet, ærlighet og engasjement er andre stikkord som preger prisvinneren, sa idrettspresident Karl-Arne Johannessen under overrekkelsen.

I 2014 takket Sverre offisielt for seg etter sammenhengende 49 år i styret i Moelven Friidrett. Han er fortsatt aktiv i klubben som i følge ham selv er ”bedre enn noen gang”. Hans målsetning har hele tiden vært å hjelpe ”de unge til å lykkes”. Og tiltak for å få til dette har blant annet vært å arrangere et imponerende antall stevner for at de unge skal kunne utvikle seg.

Gode idrettsanlegg er viktige for inspirasjon og treningsmuligheter. I 2004 og 2006 fikk Moelv Idrettsanlegg til sammen 559 000 kroner fra spillemidlene for å oppgradere anlegget med fast dekke. I 2015 fikk Kulturdepartementet inn 88 søknader om spillemidler til friidrettsanlegg, for til sammen 135 millioner kroner. En økning på 35% i søknadssum fra foregående år.

2007

ERNST FALCH

SIDDIS HOCKEY

I 2007 ble Ernst Falch, ofte kalt hockeyskolens far, kåret til årets ildsjel. Han har vært aktiv i ishockeymiljøet i Stavanger og Rogaland i 30 år, og ble valgt ut blant ca 800 kandidater.
– Jeg hadde ingen forventinger på forhånd, dette var veldig stort, sier Falch.
Falch legger vekt på at ishockey er den beste idretten for barn og har jobbet for at Rogaland skal bli et viktig ishockeyfylke. Blant annet var han aktiv i forbindelse med etableringen av Nye Loen ishall på Nærbø i Rogaland. Denne ble bygget i 2006, med tilskudd på 6,9 millioner kroner fra spillemidlene.

2008

RIGMOR ANDRESEN

BÆKKELAGETSPO RTSKLUBB

På Idrettsgallaen i januar 2008 gikk Norges viktigste frivillighetspris til Rigmor Andresen i Bækkelaget Sportsklub. Rigmor kalles for “Bestemor Norway Cup” og har vært medlem i klubben siden frigjøringen i 1945. Hun ble tidlig et naturlig midtpunkt i arbeidsutvalget, hvor hun var sekretær i 11 år. Hun har hatt utallige verv og gjøremål og var også klubbens første kvinnelige formann. Hun har i tillegg vært styremedlem i Norges Idrettsforbund i seks år og kalles for “kvinnefotballens mor i Norge”. Det var hun som stod hardt på for at jentene skulle delta allerede i den første Norway Cup-turneringen i 1972. Norges Fotballforbund godkjente ikke kvinnefotball før i 1976 – fire år etter at Rigmor hadde fått jentene med i Norway Cup.


Idrettsanleggene på Ekeberg er mange, varierte og betyr mye for Oslos befolkning. En ny idrettshall er under planlegging, tilknyttet Ekeberg skole. Denne har fått tildelt 7,5 millioner kroner fra spillemidlene.

2009

TRYGVE BRINGSVERD

ØYESTAD IF

På Idrettsgallaen i 2009 delte Marit Breivik og Trond Giske ut Årets ildsjel-prisen til Trygve Bringsverd fra Øyestad idrettsforening. Han har viet store deler av livet sitt til hoppsporten på Sørlandet. I løpet av årene har han lagt ned tusenvis av timer med frivillig innsats og mange mener at det er hans fortjeneste at det fortsatt er hoppbakker og et levende hoppmiljø i Agder.

Trygve Bringsverd har også mottatt Kongens fortjenestemedalje for sin innsats for hoppsporten.

Brattåsen skianlegg i Arendal har hoppbakker i flere størrelser tilpasset rekruttering av nye hoppere på Sørlandet. Siden 2000 har disse mottatt en halv million kroner fra spillemidlene til nybygg og rehabilitering.

2010

VIDAR BØE

ØSTMARKA IL

Under idrettsgallaen i 2010 delte Dronning Sonja og daværende idrettspresident Tove Paule ut årets ildsjel-prisen til Vidar Bøe fra Lørenskog i Akershus. Den tidligere politimannen ble kåret til vinner etter 40 års utrettelig og frivillig innsats for samfunnets svakeste.

– Vi kan aldri få takket dere frivillige nok for den jobben dere gjør, sa Paule.
Bøe rettet sin takketale mot idrettsheltene tilstede i Håkons Hall på Lillehammer;

– Når ungdommens kompassnål dirrer, kan dere være gode veivisere i terrenget som idretten tilbyr.
Bøe ble kjent for store deler av det norske folk da han syklet Norge på langs med blinde Tahir Hussain i programmet ”Sykkeldrømmen” på TV2 høsten 2009.


I Kjenn folkebad i Lørenskog Kommune kan man trene seg opp til å bli en god Triathlon-utøver. Badeanlegget fikk i 2003 og 2004 tildelt 5 millioner kroner fra spillemidlene.

2011

OLA KJØRLI

SKRAUTVÅL IL

Årets ildsjel i 2011 ble langrennstreneren Ola Kjørli fra Skrautvål IL i Valdres.
– Ola Kjørli er en fremragende representant for alle ildsjeler i landet. Han har trent mange langrennstalenter i Valdres, blant annet Inger Helene Nybråten og Solveig Rogstad, sa kulturminister Anniken Huitfeldt og generalsekretær Inge Andersen da de delte ut prisen. Prisvinneren selv hadde følgende å si etter overrekkelsen:
– Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Kanskje jeg skal starte med å takke foreldrene mine som plasserte meg oppi bygda – på solsiden – midt blant dyktige foreldre og tindrende barneøyne. Jeg må også få takket det norske folk som har stemt på meg. Denne prisen er ingen soloprestasjon.
Mange mener at ildsjel-prisen kanskje er den viktigste av alle prisene som deles ut under idrettsgallaen, og det er hard konkurranse med mange sterke kandidater.
Skrautvål skileikanlegg fikk 163 000,- spillemiddelkroner i 2002. Dette bidro til at anlegget ble ferdigstilt i 2003. Eier av nærmiljøanlegget er Skrautvål IL og det er praktisk plassert i tilknytning til Skrautvål skole.

2012

JOAR HAGEN

ELVERUM IL

Jens Stoltenberg hadde æren av å rope opp Joar Hagen som årets ildsjel under Idrettsgallaen i 2012. Hagen har i alle år vært en pådriver for hoppsporten i Elverum.
– Dette var en kjempeinspirasjon, og nå får jeg bare lyst til å fortsette å bidra med det jeg kan gjøre, sier Joar. I over 40 år har Hagen stått på for barne- og ungdomsidretten, særlig innen hoppmiljøet. Hermanshulua hoppbakke på Elverum fikk i 2011 340 000,- spillemiddelkroner til snøproduksjon, noe som sikrer aktivitet i anleggene vinteren gjennom.

2013

MARIUS LANGBERG

STANGE SPORTSKLUBB

I 2013 var det Marius Langberg fra Stange som fikk prisen som årets ildsjel under Idrettsgallaen. Prisen ble delt ut av statsminister Jens Stoltenberg.
Marius Langberg har stått på for Stange Sportsklubb i flere tiår, og vært fotballtrener i hele 60 år. Han er lærer av yrke, og godt likt av barn og unge. Spesielt trekker mange frem hans blide vesen, naturlige autoritet og pedagogiske egenskaper. Han gir av seg selv og heier frem alle, het det i nominasjonen til prisen.
– Noen har selvsagt måttet lide for at jeg har fått lov til å utfolde meg på denne måten. Det er nesten så jeg må be om unnskyldning til de som har stått meg nærmest, sa Langberg i sin takketale.
I Stange som i resten av Norge, er fotball en populær sport som tiltrekker seg mange medlemmer. Kommunen har mange flotte fotballanlegg, som er bygget og vedlikeholdt ved hjelp av spillemidler. Et av disse er Vallset Kunstgras sjuerbane som fikk tildelt 920 000,- spillemiddelkroner i 2015. Fotballen i Hedmark fylke har siden 2005 mottatt 70 millioner kroner fra spillemidlene.

2014 - ILDSJELAMBASSADØRENE

2014

ILDSJEL-AMBASSADØRENE

Marit Bjørgen og Kjetil Andre Aamodt er ambassadører for Årets ildsjel-prisen i perioden 2013-2015. De representerer på hver sin måte de verdiene Årets Ildsjel er tuftet på. Begge har opplevd betydningen av dugnadsinnsats for egne og andres idrettskarrierer.

2014

KNYKENGJENGEN

ORKDAL

Under Idrettsgallaen i Oslo Spektrum i 2014 var det statsminister Erna Solberg som hadde gleden av å dele ut prisen til årets ildsjel.
– Knykengjengen vant veldig fortjent. De er gode representanter for distrikts-Norge, sier Erna Solberg
– Det er ikke hver dag jeg får klem av statsministeren. Og den var god den! Men jeg må innrømme at jeg var rørt og emosjonell der jeg stod. Jeg er jo et følelsesmenneske. Det er derfor jeg er i Knyken, sa prosjektleder Thor Arne Johnsen etter prisutdelingen.
Knykenfolket er en pensjonistgjeng som har holdt på i over 50 år. De siste fire årene har de jobbet sammen for å få til skisenteret på Knyken på best mulig måte.
Bak det nye skianlegget på Knyken ligger det totalt 15 000 timer med frivillig arbeid. Anlegget har også mottatt 14 millioner spillemiddelkroner siden 2011. Nå står skisenteret ferdig, og pensjonistgjengen er der hver dag.

2015

THORBJØRN GYBERG

ARENDAL BOKSEKLUBB

I 2015 var det den 53 år gamle primus motoren i Arendal bokseklubb og tidligere norgesmester i kickboksing, Torbjørn Gyberg som ble æret med prisen årets ildsjel.
 
– De tusenvis av frivillige som gjør en innsats for sine klubber, arrangementer og utøvere, utgjør mer enn 14 000 årsverk og er den desiderte største bærebjelken i norsk idrett. Rett og slett en innsats vi ikke hadde klart oss uten, sa idrettspresident Børre Rognlien.
 
Gyberg la vekt på mestringen og selvtilliten de unge opplever i bokseklubben i sin takketale.
  – Dette er helt utrolig, det er stort for klubben min, og stort for meg. Tusen hjertelig takk, avsluttet årets ildsjel. I februar 2015 ble NM i boksing avholdt i Fevikhallen i Grimstad. Hallen er bygget i 1978, og fikk da innvilget støtte på 600 000,- fra spillemidlene.

ILDSJELJURY

2015

ILDSJELJURY

ILDSJELJURYEN

Ildsjeljuryen 2015 bestod av:

– Kjetil Andre Aamodt
– Stig Inge Bjørnebye
– Astrid Uhrenholdt-Jacobsen
– Tora Berger
– Marco Elsafadi
– Glenn Solberg
– Kristin Kloster-Aasen

Juryen velger ut fem finalister fra henholdsvis Øst-Norge, Sør-Norge, Vest-Norge, Midt-Norge og Nord-Norge.
Juryens innstilling til Årets ildsjel teller 60 prosent. I tillegg kan alle som ønsker det stemme på sin favoritt. Folkeavstemningen teller 40 prosent.

2016

SAJANDAN RUTTHIRA

Furuset IF. Høybråten og Stovner IL

Sajandan ble æret med prisen Årets ildsjel på Idrettsgallaen 2016 på Lillehammer. 19-åringen fra Oslo har engasjert seg som fotballtrener hos Furuset Fotball og friidrettstrener og styremedlem hos Høybråten og Stovner Friidrett, sekretær for styret i Furuset IF, ungdomsleder hos Alnaskolen og instruktør og styremedlem i Furuset Allidrett.

Under Idrettsgallaen i Håkons Hall delte Kronprins Håkon ut prisen til Årets ildsjel. Med ungdoms-OL på norsk jord i 2016 var det naturlig at ungdommen stod i sentrum også for kåringen av ildsjel-prisen.

– Prisen skal i år gå til en av de mange ildsjelene under 26 år som gjør en uvurderlig jobb i idretts-Norge, sa Kronprinsen.

I juryens begrunnelse het det at Sajandan Rutthira fra Furuset er en svært fortjent vinner av prisen. Med et ekstremt engasjement, kapasitet og ikke minst humør er han en nøkkelperson for rekruttering og oppfølging av nye idrettstalenter fra hovedstaden.

Vinneren selv var svært overrasket over utnevnelsen.

– Jeg vet at jeg kan takke idretten. Idretten har gitt meg mye mer enn jeg har gitt den. Jeg har fortsatt hele livet mitt til å bidra mer.